Draxler hipszterkajareformja

<p>Rántott hús és hasábburgonya helyett csicseriborsót, bulgurt és homoktövist fognak majszolni a gyermekek az iskolai étkezdékben.</p>

 Juraj Draxler oktatási miniszter fél évvel a parlamenti választások és két héttel a tanévkezdés előtt ismertette a menzareformot, melynek részleteit az iskolai étkezdék vezetői sem ismerik.

Zsíros és egészségtelen ételeket esznek a gyerekek az alap- és középiskolák menzáin, némelyikben még 1965-ből származó receptek szerint főznek – indokolta tegnap a miniszter, miért akarja lecserélni az iskolai étkezdékben használt 68 receptet. „Az alapiskolások 66%-a étkezik menzán, a középiskolákban ez az arány még alacsonyabb, csupán 37%. Szeretném, ha többen ennének itt, ezért módosítjuk a recepteket. Én például gyakran járok hipszter éttermekbe, s örülnék, ha hasonló ételeket kapnának a gyermekek is” – mondta Draxler.

A városban élő, alternatív ízlésvilágú, sajátosan öltözködő fiatal hipszterek által látogatott éttermek az elmúlt években szaporodtak el Európa városaiban, így Pozsonyban is. Itt kóla helyett homoktövisitalt vagy bodzaszörpöt, rántott sajt helyett pedig bulgurt rendelhetünk zöldségsalátával. Ezekben az éttermekben keveset sóznak, megváltak az olajban kirántott ételektől, ízesítésre inkább friss fűszernövényeket, például koriandert használnak. Draxler szerint hamarosan így főznek majd az iskolai étkezdékben is.

S bár a tárca a reformot a tanévkezdéstől akarja elindítani, az érintettek, az iskolai étkezdék alkalmazottai szeptember előtt két héttel sem tudnak semmit a tervezett változásról. Dóbi Julianna, a rimaszombati alapiskola konyhavezetője szerint jövő csütörtökre hívták meg a menzákon dolgozókat egy szemináriumra. „Ennek témája vélhetőleg ez a reform lesz, de az újdonságokról egyelőre nem tájékoztattak minket, így semmi pontosabbat nem tudok mondani” – nyilatkozta érdeklődésünkre a konyhavezető. Az igazgatása alá tartozó iskolai étkezde viszont azok közé tartozik, amelyek rendszeresen próbálkoznak új receptekkel. Mint mondta, azt, hogy egy újfajta étel vagy élelmiszer elnyeri-e a gyermekek tetszését, főleg a szülőktől függ. „Akinek otthon csak hagyományos ételeket, rántott húsokatadnak, azt nagyon nehezen fogjuk rászoktatni például a bulgurra, melynek egyébként meglepő módon nagy sikere volt a gyermekeknél” – mondta tapasztalatait Dóbi Julianna.

Részletek az Új Szó mai számában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?