Nincs munkaerő a Jaguarnak

Pozsony |

<p>Miután eldőlt, hogy a Jaguar Land Rover Szlovákiában építi meg új gyárát, szakértők sora figyelmeztet arra, hogy az autógyártónak komoly problémája lesz elég szakképzett munkaerőt találni.&nbsp;</p>

A jelenleg Szlovákiában működő három autógyárban is hiány van az ilyen alkalma-zottakból, a Jaguar ezt a problémát még elmélyítheti. A Volkswagen, a Kia és a PSA Peugeot-Citroen szlovákiai gyárai is az ország nyugati régióiban vannak, a Jaguar szintén nyugaton, Nyitrán fogja megépíteni új gyárát. Abban a régióban, amelyben komoly gondok vannak bizonyos kvalifikált munkahelyek betöltésével. A Volkswagennél például elektrotechnikusok hiányoznak. Vladimír Machalík, az autógyártó szóvivője szerint főleg olyan alkalmazottakból van kevés, akiknek bizonyos technikai gyártási területen lenne szakképzettsége. A Volkswagen ezért nem egy osztályt nyitott már szakközépiskolákban, ahol konkrét szakterületekre nyújt képzést a fiataloknak, külön hangsúlyt fektetve a tanulmányok gyakorlati részére. Az indiai Tata Motors kezében levő Jaguar is hasonló lépést tervez, s bár a szlovákiai projektről egyelőre csak annyit tudni, hogy a beruházás értéke eléri az 1,5 milliárd eurót, a korábban kiszivárgott információk szerint a gyár területén lesz egy alkalmazottak képzésére szolgáló központ is. Az új gyár összesen hatezer embernek adhat munkát. Az oktatásügyi tárca tegnapi közleménye szerint az ország képes elegendő szakképzett alkalmazottat felkínálni a gyártónak; a minisztérium főleg az úgynevezett duális képzésre, tehát a vállalatok és az iskolák együttműködésére hagyatkozik. „Ugyanakkor a beruházó igényei szerint képesek vagyunk módosítani a szakoktatás rendszerét” – mondta Beáta Dupaľová, az oktatásügyi minisztérium szóvivője. Juraj Sinay, az Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke szerint nemcsak azzal van gond, hogy a szakközépiskolákban kevés diák tanul, hanem azzal is, hogy az egyetemek csak minimálisan működnek együtt az autóiparral, a gyártókkal. „Mindenhol a világon sikeresen működik a duális képzés, nálunk is működhetne, vagy elég lenne visszatérni ahhoz a modellhez, hogy a diákok tanulmányaik során egy vagy két szemesztert töltenének szakgyakorlaton potenciális munkaadójuknál” – állítja Sinay.Egyébként a nagyszombati PSA Peugeot Citroen is szakképzett munkaerő hiányában szenved, gyára ráadásul csak körülbelül 45 kilométerre van a Jaguar leendő gyárától. Részletek a 2. oldalon. (dem, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?