Több pénzt költünk a hazai boltokban

Pozsony |

<p>A reáljövedelmek enyhe növekedésének és az árak stagnálásának köszönhetően a lakosság egyre több pénzt hagy az üzletekben. Idén az üzemanyag és az élelmiszer eladása húzza a kiskereskedelmi fogalmat.</p>

A szlovákiai üzletek bevételei júniusban 3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a statisztikai hivatal elemzéséből, amely szerint ilyen gyors növekedésre idén még nem volt példa. Mobil és élelmiszerA most közzétett elemzés szerint idén nyáron jóval többen döntöttek úgy, hogy új mobiltelefont vagy számítógépet vásárolnak, mint tavaly. Az ezekre specializálódott kereskedők bevételei júniusban 46,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, vagyis csaknem a felével többet költöttünk erre a célra. Több mint az ötödével nőtt az élelmiszerüzletek bevétele, és az üzemanyagokból is nagyjából 5 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor. Idén nyáron több pénz maradt kirándulásra és az étterem-látogatásra is. Növekvő bevételekA lakossági fogyasztás növekedése elsősorban a csökkenő munkanélküliséggel és a jövedelmek enyhe növekedésével magyarázható. „Idén 22 ezer új munkahely jöhet létre” – nyilatkozta Ján Tóth, a jegybank alelnöke, aki szerint ennek köszönhetően a tavalyi 13,2 százalékról idén 12, 2017-re pedig már 10 százalékra eshet vissza a munkanélküliek aránya. Ezzel párhuzamosan emelkedhetnek a fizetések is. Tóth szerint az átlagbér idén 2,6 százalékkal nőhet, miközben az árak további 0,3 százalékkal csökkenhetnek. A statisztikai hivatal szerint az idei első fél év egészét tekintve 0,3%-kal csökkentek az árak. „Szlovákiában továbbra sem látunk olyan tényezőket, amelyek hozzájárulnának az infláció növekedéséhez, így az elkövetkező hónapokban is folytatódhat az árak stagnálása” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Egész Európa költekezikA szlovákiai üzletek forgalomnövekedése a fent jelzettek ellenére sem nevezhető kiugrónak az Európai Unióban. Magyarországon például az éves szintű júniusi kiskereskedelmi forgalom 6,2%-kal emelkedett. Az egy évvel korábbihoz képest Romániában (+7,9 százalék) nőtt leginkább a kiskereskedelmi forgalom. Az Európai Unióban az üzemanyagok forgalma 1,4 százalékkal, a nem élelmiszer szektoré 3,4 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma pedig 0,8 százalékkal bővült. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?