Rangsorolták az iskolákat

Pozsony |

<p>Az Ineko gazdaságkutató intézet több tényező figyelembevételével régiókra lebontva összeállította a legjobb iskolák listáját. A felmérésből kimaradtak az alacsonyabb létszámú alap- és középiskolák, így a lista nem teljes.</p>

Az alapiskolák rangsorolásánál a kilencedikesek tudásfelmérő tesztjeiből, a Tesztelés 9-ből indultak ki. Figyelembe vették továbbá a tanulók különböző versenyeken elért eredményeit. A gimnáziumoknál és a szakközépiskoláknál az írásbeli és szóbeli érettségi vizsgák, valamint a különböző versenyeken elért eredmények mellett azt is megvizsgálták, hogy a szakközépiskolát végzett diákok milyen arányban tudtak elhelyezkedni tanulmányaik befejezését követően. A gimnazistáknál a sikeres egyetemi, illetve főiskolai felvételik nyomtak a latba. Az értékelésnél az iskolák tanári karát – a pedagógusok és a diákok arányát, az intézmény anyagi helyzetét és az állami inspekciók során a helytállásukat is figyelembe vették. Ne vegyék készpénznekAz Ineko arra figyelmeztet, hogy az általuk készített lista a diákok eredményeiről tájékoztat, és nem értékeli átfogóan egy-egy iskola minőségét, mivel az összegzéskor nem számoltak azokkal a külső tényezőkkel (mint például a diákok közötti szociális és társadalmi különbségek), melyek a tanulási folyamaton kívül jelentősen hatnak a diákokra. Ahogyan nem vették figyelembe azokat a készséget sem, melyekkel egy-egy iskola pluszban hozzájárul a diákok képzéséhez. A szervezet szerint ezért a tesztek eredményeit nem szabad készpénznek venni, csupán elrugaszkodási pont lehet a szülők számára az iskolaválasztáskor. Teszteljenek többször!Az Ineko úgy véli, hogy a nyilvánosság akkor kaphatna átfogó képet az iskolák színvonaláról, ha több alkalommal, például ötödik osztályban is tesztelnék a diákokat. Ha végigkísérnék a diákok tanulmányi útját, illetve adatokat gyűjtenének arról, hogy a szakközépiskolát végzettek milyen bért kapnak. A lista élén szereplő iskolák diákjai magasan teljesítenek a kötelező teszteken és a versenyeken, többségük az iskola befejezését követően probléma nélkül elhelyezkedik. Ellenkezőleg a lista alján található iskolák diákjai gyenge eredményeket produkálnak a felméréseken és vizsgákon, és többségük nem tud elhelyezkedni sem. Meglepetés viszont, hogy jóval gyengébb eredményeket tudnak felmutatni azok az iskolák, melyekben egy diákra több pénz jut az átlagos fejkvótánál. A lista felállításában nem játszott szerepet a fenntartó, vagyis az, hogy állami, magán vagy egyházi igazgatóságú iskolába járnak a diákok. A teljes lista az Ineko honlapján érhető el.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?