Folytatják az uniós termelők támogatását

Brüsszel |

<p>Az Európai Bizottság meghosszabbította azoknak az intézkedéseknek a hatályát, amelyekkel a gyümölcstermelőket és a tejipart érintő orosz importtilalom hatását igyekszik enyhíteni.</p>

A tejipar számára a vaj és a sovány tejpor közvetlen piaci felvásárlása és a raktározás támogatása szeptember végén megszűnne, de a bizottság 2016 február végéig meghosszabbítja ezt a lehetőséget. A döntés október 1-jén lép hatályba. Brüsszel a jelenleg futó rendkívüli támogatási programban 108 ezer tonna vaj és 40 ezer tonna sovány tejpor raktározását és mintegy 1200 tonna tejpor felvásárlását segítette elő. A gyümölcstermelőket segíteni hivatott intézkedések június 30-án jártakle. Brüsszel ezeket egy évvel, 2016. június 30-ig hosszabbítja meg. Ennek keretében a bizottság azt támogatja, hogy az orosz importtilalom által érintett gyümölcsöket felvásárolják, majd ingyen, jótékonysági célból szétosztják, vagy más módon használják fel, például takarmányként vagy komposztálásra,illetve lepárlásra.

A bizottság mennyiségi kvótákat állapít meg minden olyan ország számára, amely az importtilalom előtti években jelentősebb mennyiséget exportált az érintett gyümölcsökből Oroszországba. Emellett minden tagállam legfeljebb 3000 tonna termék kivonását segítheti elő a piacról. A június 30-án véget ért programban 155 millió euró támogatással 770 ezer tonnával csökkentette az Európai Unió a gyümölcskínálatot a piacon. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?