Ősztől változik a közoktatási törvény

Pozsony |

<p>Andrej Kiska államfő aláírta a közoktatási törvény átfogó módosítását, mely több területen is jelentős változásokat vezet be.&nbsp;</p>

Szeptembertől az iskolák támogatást kérhetnek az oktatási minisztériumtól a sítanfolyamok, a természetiskolák, a nyelvtanfolyamok és a különböző tanulmányi kirándulásokon való részvétel költségeire. Bár a Smer ezt az intézkedést a második szociális csomag bemutatásakor már jelezte, egyelőre nem világos, hogy egy-egy tanulóra milyen összeget szán a tárca. A tervezet alapján az összeget a gyerekek számából kiindulva számítják majd ki.  Módosul a továbbképzés Ľubomír Petrák (Smer) javaslatára szeptembertől az iskolák az osztálykönyveket hagyományos vagy akár elektronikus formában is vezethetik. A kormánypárti képviselő terjesztette elő azt a módosítást is, amely szerint a szülők a jövőben szóban is kérhetik a féléves bizonyítvány kiállítását, eddig az iskolák csak az írásos kérelmet ismerték el.  Módosulnak a pedagógustovábbképzés, illetve az úgynevezett kreditrendszer feltételei. A pedagógusok a jövőben nem kapnak majd kreditet a szakbővítések után (rozširujúce štúdium), és szigorúbb feltételek mellett lehet majd kreditet szerezni külföldi kurzusokon. Eddig a külföldi képzéseken való részvételt különböző formában (pl. munkák leadásával) ki lehetett váltani, a jóváhagyott módosítások értelmében viszont az órákon személyesen jelen kell lenni. A megszerzett kreditek hét évig lesznek érvényesek. Januárról áprilisra tolják ki az iskolai beiratkozásokat. A középiskolák és szakiskolák diákjai csak különbözeti vizsgával válthatnak szakot és iskolát. A fenntartó beleegyezésével az alapiskolák speciális osztályt is kialakíthatnak.  Hátrányos a szegregáció A jogszabály gondol a szociálisan hátrányos helyzetű - elsősorban roma - diákok szegregációjának megakadályozására is. Eddig bevett gyakorlat volt, hogy a diagnosztikai vizsgálatok eredményeitől függetlenül ezek a gyerekek speciális iskolába kerültek, ha halmozottan hátrányos helyzetűek voltak. A módosítás alapján ezek a gyerekek csak akkor kaphatnak anyagi hozzájárulást, ha hagyományos, tehát nem speciális iskolába járnak. A speciális iskola gyakorlatilag elvágta ezeknek a gyerekeknek a továbbtanulási esélyeit, mivel ezekből az iskolákból érettségivel végződő iskolában már nem folytathatják tanulmányaikat. Az iskolák a támogatást a hátrányos gyermekek tanulását segítő asszisztensek bérére, didaktikai eszközökre, illetve fertőző betegségek megelőzésére is fordíthatják. Módosul továbbá az igazgatóválasztások szabálya, az iskolatanácsok jogköreit megnyirbálva a jövőben az önkormányzatok és a fenntartó dönthet az igazgató személyéről. A jogszabály szeptemberben lép életbe.  Változások az oktatásban Támogatják a sítanfolyamokon, természetiskolában stb. való részvételt. u Módosul a pedagógustovábbképzés rendszere. u Áprilisban lesz a beiratkozás az alapiskolákra. u Gátolják a hátrányos helyzetű gyerekek szegregációját az oktatásban.  Az Amnesty International már 2010-ben figyelmeztetett a szegregációra, most érkezett válasz (Vladimír Šimíček felvétele) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?