Jogi garanciákat adna Brüsszel a nem eurózóna tagoknak

Brüsszel |

<p>Az Európai Pénzügyi Stabilizációs Mechanizmus (EFSM) szabályainak módosításaira tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amivel azt szavatolná, hogy ha az uniós alapból az eurózóna valamelyik tagja kap segítséget, de a hitelt nem tudja visszafizetni, akkor a nem eurózóna tagokat ne érhesse kár.</p>

Az Európai Unió az EFSM felhasználásával adott három hónapra áthidaló kölcsönt Görögországnak, hogy lejárt és lejáró tartozásait ki tudja fizetni. Emiatt az Egyesült Királyság és Csehország is aggályokat fogalmazott meg. Korábban ugyanis az EU legfelső döntéshozó testülete, az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács olyan politikai döntést hozott, hogy miután az eurózóna külön, intézményesített mentőalapot kapott az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) révén, a 28 tagú unió egészének mentőalapjaként szolgáló EFSM-et a jövőben ilyen célra nem lehet felhasználni. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke elmondta ugyanakkor, hogy az a döntés arra vonatkozott, hogy az eurózóna egészét jelentő pénzügyi kockázatok kivédésére nem lehet felhasználni az EFSM forrásait, ugyanis arra jött létre az ESM, de az alapból bármelyik bajba került uniós tagállam kisegíthető, függetlenül attól, hogy tagja-e az euróövezetnek. Görögország az ESM-hez fordult, hogy harmadik mentőcsomagot kaphasson. Azt viszont csak abban az esetben lehet felhasználni, ha az eurózóna egészének pénzügyi stabilitása kockán forog. A most javasolt, mindössze pár mondatos módosítás azt foglalná bele az EFSM szabályaiba, hogy pénzügyi támogatás csak azt követően nyújtható, hogy a nem eurózóna tagok megfelelő, jogilag kötelező erejű garanciát kapnak arra, hogy ha a kedvezményezett ország, az adós nem fizet, akkor minden ebből származó kárukért teljes kompenzációt kapnak. A bizottság arra kéri a tagállami kormányok képviselőit tömörítő miniszteri tanácsot, hogy a módosítást minél előbb hagyja jóvá.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?