Nem számít többé törvénysértésnek az istenkáromlás

Reykjavik |

<p>Hatályon kívül helyezte az izlandi parlament az északi ország büntetőtörvénykönyvének az istenkáromlást szankcionáló cikkét - számolt be pénteken a The Reykjavík Grapevine című angol nyelvű izlandi magazin.</p>

A törvénycikk hatályon kívül helyezését az izlandi Kalózpárt három képviselője januárban kezdeményezte a Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, január 7-én végrehajtott, 12 halálos áldozatot szedő terrortámadást követően. Az 1940-ben hozott szabályozás szerint pénzbírsággal vagy három hónapig terjedő szabadságvesztéssel voltak sújthatók mindazok, akik Izlandon egy "törvényesen fennálló vallási közösség dogmáit vagy vallása gyakorlását kigúnyolják vagy sértegetik". A The Reykjavík Grapevine című lap beszámolójában ugyanakkor megjegyezte, hogy a szigetországban az utóbbi néhány évtizedben alig néhány istenkáromlást érintő jogi eljárást folytattak le, és még kevesebb alkalommal született elítélő határozat. 2012-ben például megtagadta a Heilagan papa (Szent Pápa) nevű sör árusítását a szeszesitalokat árusító állami üzletlánc - Izlandon állami monopólium az alkoholkereskedelem - arra hivatkozva, hogy istenkáromló az ital neve. A pénzügyminisztérium ugyancsak ezt az álláspontot képviselte, az ombudsman azonban arra a megállapításra jutott, hogy istenkáromlásra hivatkozva nem lehet betiltani a sör eladását. A The Reykjavík Grapevine mindenesetre emlékeztetett arra, az izlandi törvények továbbra is tiltják a vallási csoportokkal és más kisebbségekkel szembeni gyűlöletbeszédet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?