Még több hitel, még nagyobb banki nyereség

Pozsony |

<p>Az egyre alacsonyabb kamatok miatti nyereségkiesést a pénzintézetek a banki díjakkal és a hitelezés felfuttatásával pótolják&nbsp;&ndash;&nbsp;derül ki a jegybank legújabb felméréséből.&nbsp;</p>

Eszerint az idei év első öt hónapjában a bankok kamatokból származó profitja enyhén, nem egész egy százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Ugyanekkor azonban a banki díjakból származó nyereség 13 százalékkal nőtt. Az alacsony kamatoknak köszönhetően a hitelintézeteknek ugyanis egyre több lakossági ügyfelet sikerül rávenniük a kölcsönfelvételre, márpedig a több ügyfél nagyobb bevétellel jár. Ennek köszönhetően a szlovák bankszektornak az év első hónapjában több mint 23 százalékkal, 314,8 millió euróra sikerült növelnie a profitját az egy évvel korábbihoz képest. „A hitelállomány az elmúlt időszakban ugyan jelentősen megugrott, az emberek többsége azonban még mindig inkább spórol, mintsem a banktól kérne kölcsön“ - nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője. A pénzintézetek által folyósított hitelállomány az elmúlt év végén Glasová szerint csaknem 22 milliárd eurót tett ki, miközben a bankszámlákon 26,85 milliárd euró volt. Egylakosraígyátlagosan4056 eurós hitel és 4953 eurós bankbetét jut. Minden, bankban elhelyezett 100 eurós betétre a múlt év végén 82 euró kölcsön jutott, ami enyhe növekedés az egy évvel korábbi 79 euróhoz képest. (vlv, SITA) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?