Ipari só került forgalomba étkezési helyett

Peking |

<p><span style="font-size: 11.9999990463257px;">Húszezer tonna ipari sót adott el egy bűnbanda többek közt pekingi és tiencsini élelmiszerboltoknak, kisebb éttermeknek konyhasó helyett - számolt be a visszaélésről a China News Service hírügynökség a közbiztonsági minisztérium közlése nyomán csütörtökön.</span></p>

A rossz minőségű, nitrit tartalmú sóra a kelet-kínai Csiangszu tartományban figyeltek fel egy piaci ellenőrzés során még tavaly év végén. Utóbb kiderült, a két nagyváros mellett további öt tartományban terítették az étkezéshez tiltott terméket, elsősorban városszéli kisebb boltok, áruházak és vendéglők számára. A rendőrség Peking környékén felfedezett egy ipari üzemet, ahonnan buszok csomagtartójában szállították nagy csomagokban vidékre az árut. A só megjelent a pekingi nagybani piacokon, munkahelyi étkezdékben és élelmiszer-feldolgozó üzemekben, de az interneten is lehetett rendelni belőle. A csalás ügyében indított nyomozás végén 21 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A bűncselekmény irányítója 400-450 jüanért (18-20 ezer forint) vásárolta az ipari só tonnáját  és miután újracsomagoltatta, a duplájáért értékesítette. A búsás haszonból Pekingben több lakást és autót vásárolt. Az ipari sót Kínában - épp a korábban előfordult csalások, hamisítások miatt - csak külön igazoló engedély felmutatása ellenében szabad értékesíteni, használata élelmiszerekhez tilos. Mérgező nitritet tartalmaz, illetve ólom és arzén is előfordulhat benne. Az emberi szervezetbe kerülve szédülést, fejfájást okozhat, halálos kimenetelű rosszullétet is előidézhet.  2006-ban ipari sóval készített tojások fogyasztása miatt két ember meghalt, több mint húszan kaptak ételmérgezést Csianghszi tartományban. Sanghajban 2009-ben szintén ételekhez használt ipari só okozta egy ember halálát, és 25-en lettek rosszul. Kuangtungban 3 éve ipari sót találtak szójaszószban, sózott kacsatojásban, egy kifőzde ételeiben és tartósított zöldségekben. Az ország más részein, így Peking, Ninghszia és Szecsuan boltjaiban is ipari sót fedeztek fel étkezésinek feltüntetett csomagolásban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?