Egyre kevesebb a repce a déli járásokban

Léva |

<p>Idén a Galántai és a Lévai járásban is gyengébb lesz a repcetermés a tavalyinál. A Galántai járásban egy évvel ezelőtt kiváló volt a repcetermés, a növénykultúrát több mint 2700 hektáron termesztették.</p>

„Valóban kimagasló eredményeket értünk el, az átlagos hektárhozam csaknem 3,7 tonnányira rúgott. A legutóbbi tíz év rekordja dőlt meg ezzel a Galántai járásban” – tájékoztatta lapunkat Perleczký Gábor, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) galántai regionális hivatalának igazgatója, aki szerint azonban a felvásárlási árak az előző évhez képest jelentősen zuhantak. Épp a gyatrább árak vezethettek a termőterület csökkenéséhez. „Idén 2174 hektáron termesztenek repcét a régiónkban, ráadásul hiányzott a tavaszi csapadék. A helyi gazdák az előzetes becslések szerint 2,8–3 tonnás hektárhozamokkal számolnak” – nyilatkozta Perleczký.

Kisebb hozamokat jeleznek a Lévai járás mezőgazdasági üzemei is. „Az előző évivel összevetve akár 30 százalékos csökkenésre is fel kell készülnünk. A növényzetben sok helyen jelentős károkat okoztak a különféle kártevők, miközben az április rendkívül száraz hónap volt, és a május eleje sem bővelkedett csapadékban. A májusi végi és a júniusi csapadékos időjárás lényegében nem növelte a termést, de megmentette a termelőket a teljes katasztrófától” – vallja Milan Halmeš, az SPPK lévai hivatalának az igazgatója. Szerinte a járás északabban fekvő területein a vadállomány is komolyabb károkat tett a növénykultúrában. „Az európai és a világpiaci árak negatív hatással vannak a szlovákiai termelőkre. Ez elsősorban a gabonafélékre érvényes, mert amíg például a francia Matif tőzsdén 2014-ben 200 euró körül mozgott a gabona tonnájának az ára, ma csupán 170–180 euró. A szlovákiai termelőknek ebből tonnánként le kell számítani 20–30 euró szállítási költséget, a végösszeg így rendkívül alacsony” – fejtette ki Halmeš.

A repce értékesítési ára a tavalyihoz képest lényegében nem változott, eléri a 360–365 eurót. Ezt jó közepesnek vélik a gazdák, mert például az előző évi aratást követően csupán 320 euró volt. Az agrárszakemberek számításai szerint ahhoz, hogy a mostani 360 eurós értékesítési árnál kifizetődő legyen a repcetermesztés, legalább 2,7–2,8 tonnás hozamokat kell elérni egy hektár átlagában. A repce értékesítési árát ráadásul jelentős mértékben befolyásolja a kőolaj, valamint a szója világpiaci ára is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?