Újranyitották a megrongálódott világörökségi helyszínek egy részét

Bhaktapur |

<p>Újranyitották Nepálban a himalájai országot nemrég sújtó pusztító földrengések nyomán megrongálódott világörökségi helyszínek egy részét, remélve, hogy a lépéssel sikerül visszacsalogatni a külföldi turistákat.</p>

Kripasur Sherpa nepáli turisztikai miniszter szerint az UNESCO világörökségi listáján szereplő hét helyszínből hatot nyitottak meg ismét hétfőn a látogatók előtt. "Arra buzdítjuk az embereket, hogy töltsék a vakációjukat Nepálban, és segítsenek újjáépíteni az országot" - mondta Sherpa a Katmandu szomszédságában fekvő Bhaktapurban, amely egyike az ismét látogatható helyszíneknek. A nevezetességeket korábban a rengések nyomán keletkezett károk miatt, valamint a turisták biztonsága érdekében zárták le. A nepáli régészeti minisztérium illetékese szerint azonban mostanra elvégezték a szükséges méréseket a látogatók biztonságának garantálása érdekében, és a tervek közt szerepel, hogy védősisakokkal látják a turistákat bizonyos területeken.  Az április 25-i és május 12-i rengések több mint 8700 ember halálát okozták, és több százezer épület rongálódott meg Nepálban, köztük régi templomok, paloták és turisták körében népszerű egyéb történelmi építmények. Mintegy 741 műemlék épület sérült meg, amelyek helyreállítása legkevesebb 18 millió dollárba fog kerülni. Évente nagyjából 800 ezer külföldi turista látogat el a himalájai országba, amelynek kormánya most attól tart, hogy a földrengésektől való félelem vissza fogja tartani a látogatókat. Nepál nemzetközi adományozókat vár jövő hétre Katmanduba, hogy pénzt gyűjtsön az újjáépítési munkálatokhoz. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) aggodalmát fejezte ki a múlt héten a világörökségi helyszínek újranyitása miatt, és fokozott elővigyázatosságra, valamint látogatásuk újragondolására intette a turistákat. Az UNESCO továbbá arra kérte a nepáli kormányt, hogy szigorítsa a turisták hozzáférését az olyan helyszínekhez, amelyek szerkezetileg rongálódtak és továbbra is veszélyesként vannak számon tartva.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?