Színészek, zenészek a brit uralkodó születésnapi kitüntetési listáján

London |

<p>Színészek, zenészek, élsportolók szerepelnek a brit uralkodó idei születésnapi kitüntetési listájának élén.</p>

A 89 esztendős II. Erzsébet királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg hivatalosan az ország. Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1163 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév használatára jogosító lovagi rangban, és nyolcan a kitüntetés női megfelelőjében, amely a Dame előnév feltüntetésére hatalmazza fel a rang viselőjét. Lovagi rangra emelte a királynő mások mellett a belfasti születésű rockénekes-dalszerzőt, Van Morrisont a zene népszerűsítéséért és az észak-írországi turizmus fellendítéséért kifejtett erőfeszítései elismeréseként. A több mint négy évtizede aktív Morrison már 1993-ban bekerült a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába, és a kortárs zene legbefolyásosabb előadói között tartják számon. Tiszteletbeli lovagi címben részesült Kevin Spacey amerikai színész-rendező, aki egy évtized után hamarosan leköszön a híres londoni Old Vic színház művészeti igazgatói tisztségéről. Spacey megbecsültségét jelzi, hogy a búcsúztatására nemrégiben szervezett nagyszabású rendezvényen olyan világhírességek vettek részt, mint Jeremy Irons, Sting és Annie Lennox. A gálaműsorba videóüzenettel bekapcsolódott Sam Mendes filmrendező, Bill Clinton volt amerikai elnök és Sir Elton John, a brit rock egyik legünnepeltebb veteránja. A Brit Birodalom Rendjének tiszti rangjára (OBE) emelte a királynő Frank Lampardot, az angol labdarúgó-válogatott volt erősségét, a Chelsea gólrekorderét, aki hamarosan az Egyesült Államokban folytatja pályafutását. Ugyanezt a kitüntetést kapja az Oscar-díjas Eddie Redmayne, aki A mindenség elmélete című életrajzi film főszereplőjeként aratott átütő sikert Stephen Hawking professzor megszemélyesítésével, és szintén az OBE rangban részesül Chiwetel Ejiofor, a Tizenkét év rabszolgaság főszereplője. A Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címet veheti át az uralkodótól William Pooley, az első brit ebolafertőzött, aki egy jótékonysági szervezet egészségügyi szakértőjeként az ebolajárvány leküzdésében segédkezett Sierra Leonéban. Pooleyt tavaly augusztusban már betegen szállították haza, de néhány héttel később gyógyultan távozott a londoni Royal Free kórházból. Óriási közmegbecsülésre tett szert hazájában azzal, hogy gyógyulása után nem sokkal visszatért az afrikai járványövezetbe.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?