David Rockefeller, a világ legidősebb milliárdosa százéves

New York |

<p>David Rockefeller, a világ legidősebb milliárdosa pénteken ünnepli századik születésnapját.</p>

John D. Rockefeller legendás olajmágnás unokája 1915-ben Manhattan szívében, New York legnagyobb magánrezidenciáján látta meg a napvilágot, amelynek területén ma a híres Musem of Modern Art (MoMA) áll. David Rockefeller mára a hangzatos névvel, fényűző rezidenciákkal és milliárdos bankszámlákkal rendelkező család fejévé vált.

A nyilvánosság előtt még mindig tetterősnek mutatkozó milliárdos családja körében ünnepli születésnapját. Az évforduló alkalmából a MoMA is ünnepséget rendez Rockefellernek, aki elárulta, hogy milliárdoshoz méltón ő kíván ajándékot adni születésnapján: az amerikai Maine államban lévő partvidéki területet, Seal Harbort adományozza egy helyi nonprofit szervezetnek, egy természetvédelmi területnek. Sea Harbor azzal az Acadia Nemzeti Parkkal határos, amelynek létrehozásában egykor Rockefeller apja is közreműködött.

David Rockefeller vagyonát a Forbes magazin 3,2 milliárd euróra becsüli. A világ leggazdagabb embereinek listáján ez az összeg "csupán" a 603. helyhez elég, de számára, valamint 1996-ban elhunyt felesége és hat gyereke számára luxuséletet biztosított.

A Harvardon végzett egykori bankár az Egyesült Államok egyik legfontosabb adományozója és mecénása. Évről évre több millió dollárt adományoz egykori egyetemének és a MoMA-nak. Rockefeller emellett csatlakozott az Egyesült Államok két leggazdagabb polgára, Bill Gates és Warren Buffet felhívásához, hogy hatalmas vagyonuk legalább felét még életükben, vagy végrendeletükben ajánlják fel jótékony célokra.  

David Rockefeller családja első tagja, aki megírta önéletrajzát. "Rájöttem, hogy meglehetősen izgalmas életem volt és úgy gondoltam, érdekelheti gyerekeimet és a családomat" - mondta a megjelent írásról 2002-ben a The New York Times amerikai napilapnak. 

"Tudom, milyen nagy szerencsém volt. Csodálatos életem van. Meggyőződésem, hogy bár az anyagi javak hozzájárulhatnak egy szép élethez, de ha az embernek nincs családja, nincsenek barátai, akkor az élete üres lesz és szomorú" - nyilatkozta korábban a Forbes magazinnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?