Nem szennyezés okozza a balatoni habot

Tihany |

<p>Nem szennyezés okozza a Balaton felszínén helyenként összeverődött habos, fehéres, olajos uszadékot, hanem árvaszúnyogok ártalmatlan maradványai lebegnek a felszínen - adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.</p>

Pár napja észlelhetőek a Balaton vizének felszínén, elsősorban hajókikötők, strandok és természetes öblök területén, valamint a tó egyes áramlásainak centrumában a furcsa, habos, olajos, enyhén bűzös uszadékfoltok, amelyek nem humán eredetűek. Természetes, szezonális jelenségről van szó. 

A hab a hirtelen beköszöntő nyári vízhőmérséklet-emelkedés hatására az üledékből tömegesen kirajzó árvaszúnyogok visszamaradt lárva- és bábbőreinek hullámzás által összeterelt ragadós maradványa. Az anyag egészségre ártalmatlan, és 24-48 órán belül nyomtalanul elbomlik. A jelenség természetes, és a nyári időszakban 4-5 hetente ismétlődik az árvaszúnyog-generációk szinkronizált kifejlődésének ütemében - közölte a Balatoni Limnológiai Intézet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?