Kétezer éves az igazgyöngy, melyet Ausztráliában találtak

Kétezer éves az igazgyöngy, melyet Ausztráliában találtak
Kalumburu |

<p>Régészek mintegy kétezer éves igazgyöngyre bukkantak a nyugat-ausztráliai Kimberley-régióban. Korának meghatározása négy évet vett igénybe.</p>

Az ausztrál Wollongongi Egyetem és a New England Egyetem szakemberei 2011-ben fedezték fel a gyöngyöt a nyugat-ausztráliai Admiralty-öböl egy barlangszerű nyílásánál - olvasható az ABC ausztrál hírportálon.    "Soha ezelőtt nem találtak még igazgyöngyöt Ausztrália régészeti lelőhelyein, ráadásul olyanra bukkanni, amely kétezer éves is lehet, különösen nagy izgalmat jelent mindenki számára" - mondta Katherine Szabó, a Wollongongi Egyetem munkatársa.    A szakember szerint négy évbe telt a gyöngy elemzése és korának meghatározása, mivel a kutatóknak nem invazív technológiával kellett dolgozniuk, amely nem okoz kárt a leletben.    A felszín alatt nagyjából 70 centiméter mélyen felfedezett gyöngy borításának radiokarbonos kormeghatározása révén a kutatók megállapították, hogy a lelet nagyjából kétezer éves.    Rendkívül szabályos gömbalakja miatt a kutatóknak azt is ki kellett zárniuk, hogy nem csupán egy mesterséges gyöngy hullott a rétegek közé.    A szakember szerint a gyöngyben nincs nyoma magnak - tenyésztett változatoknál idegen anyagot helyeznek a kagylóba -, és a sok-sok koncentrikus héjból megmondható, hogy több mint tíz évig volt a kagyló testében.    Szabó szerint a gyöngy meglepően jó állapotban van. "Van egy kis aranyos-rózsás fénye, de mivel kétezer évet volt a földben, ezért nagyon nehéz megmondani, hogy ez mennyiben az eredeti színe, vagy mennyire a környező üledék hatása" - jegyezte meg a szakember.    Az igazgyöngyöt a nyugat-ausztráliai Tengerészeti Múzeumban fogják kiállítani júniusban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?