Eltörlik a személyi számot

Pozsony |

<p>Kevés olyan azonosító szám van, amely az embert születésétől kezdve egészen a haláláig elkíséri; az egyik ilyen a személyi szám (rodné číslo), ám az Európai Unió javaslatára eltörlik, 91 évvel bevezetése után.</p>

Bár jelenleg több fontos ügyintézéshez, különböző hivatalokkal való kommunikációhoz szükséges a személyi szám, tíz év múlva már senkinek sem lesz rá szüksége. A személyazonossági igazolványban az úgynevezett BIFO tízjegyű szám fogja helyettesíteni, amely már semmilyen személyes adatra, például a születés dátumára utaló számot nem fog tartalmazni. A változást az EU ajánlására kell bevezetni, Brüsszel szerint ugyanis a személyi szám az adott polgár több konkrét adatát is tartalmazza, ezzel pedig könnyen visszaélhetnek, míg egy általános semmitmondó számsorral már nem. A brüszszeli rendelet viszont arra már nem gondol, hogy a személyi számot könnyű megjegyezni, mivel első hat számjegye a születési dátum, amelyre mindenki emlékszik. Több tanulmány ráadásul igazolta, hogy egy ember képtelen hét számnál hosszabb, semmitmondó számot megjegyezni. Ez főleg olyankor okozhat gondot, ha például valaki külföldön elveszíti az összes iratát. A személyi szám alapján, amelyet mindenki meg tudott jegyezni, ugyanis könnyen beazonosíthatták az embert, de ha nem emlékszik a tízjegyű BIFO számra, személyazonossága igazolása nehezebb lesz. Ahhoz, hogy töröljék a személyi számot, nem elég egyetlen törvényt módosítani, minimum 180 jogszabály módosítása lesz szükséges, magyarán, minden olyan jogszabályból, ahol szerepel a személyi szám, törölni kell. Ez pedig nem kevés pénzbe kerül. A brüsszeli hivatalnokok azon érvelése sem teljesen állja meg a helyét, hogy a személyi számmal könnyen visszaélnek, az eddigi tapasztalatok ennek ellenkezőjét mutatják. Ennek ellenére is bevezetik a BIFO-számot, a vonatkozó törvényt a belügyminisztérium már ezen a héten bemutatja.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?