Rituálék a szuri törzs földjén

<p>Pavol Barabáš akár sarki expedíción jár, akár a hegyekben, egyrészt élményszerűen adja vissza kalandjait, másrészt megdöbbentő képekben mutatja be a helybeli élet, lét bensőséges, rejtett titkait.&nbsp;</p>

Ha emberek közé megy, általában a természeti népek közösségeit-törzseit keresi, s azok rituális szokásait igyekszik megmutatni. Mint legújabb, A szuri törzs című dokumentumfilmjében. Nem azért komponálja bele filmjeibe a természeti népek tradícióit és kultúráját láttató képsorokat, hogy kuriózumként hassanak, hanem hogy összevessük civilizációnk vívmányait természethez közeli létezésükkel, és levonjunk belőle valamilyen tanulságot. Amely valahogy úgy kellene, hogy hangozzon: mennyivel gondtalanabbul, anyagi problémáktól és sok olyasmitől mentesebben élnek, ami a mi életünkre ránehezül. Ami bizonyára így is van. Egyfelől. Másfelől viszont... Kőkemény, elborzasztó valóságot tár fel Barabáš filmje az Etiópiában, Szudán és Kenya határán élő harcias szurik egészséges, tökéletesen „bio” életmódjáról és az évezredes, sok esetben veszélyes tradíciók által meghatározott életstílusáról. Európai ember számára nehéz elfogadni a tányérajkú fiatal lányok hegtetoválásának drasztikus rítusát. Az egészen fiatal lány mellének bőrére tüskés faággal körkörös mintát karcolnak. A bőrt egy-egy ponton kampós tüskével megemelik, majd zsilettpengével bemetszik. A lánynak csak a szemét takarják el. Pisszennie sem szabad. Sőt, a tetoválás után, a friss sebekből vérzőn még táncolnia is kell, hogy ne tűnjön gyengének. Miért kell mindezt elszenvednie? Hogy vonzónak találják a férfiak. Akiknek szintén megvan a saját rítusuk erejük demonstrálására. A fejen szörnyű sebeket ejtő rúdharc, amelyhez rituálisan kifestik magukat. Ám előtte friss marhavért isznak, hogy erejüket táplálja. Nyíllal belelőnek egy tehén nyaki ütőerébe. Szárított tökbe kifolyatnak egy jó adag vért, aztán mutatóujjuk nyomásával megállítják a vérzést. A tehenet óvni kell: szent állat, asszonyt és fegyvert lehet érte venni. Kalasnyikovot Szudánból, amellyel a szurik azért harcolhatnak, hogy ne szorítsák ki őket eddigi életterükről, ahol kőolaj- és aranylelőhelyekre bukkantak. A szuri nőt, ha szép volt, elvitték rabszolgának. Ez ellen segített a csúfítás (tányérajak, tetoválás). Manapság azonban brutális ősi rítusaikban sem bízhatnak a szurik, közülük néhányat betiltott a kormány. Ami – látva az új szlovák dokumentumfilm elborzasztó kockáit – jó. Innen, távolból és nézőként megítélve.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?