Ezzel ne mosdassa a gyerekét! – riasztást adott ki a Közegészségügyi Hivatal

Pozsony |

<p>Veszélyes termékekre figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal. Lenka Skalická, a hivatal szóvivője elmondta, az Európai Unió Rapex gyors riasztási rendszere szerint veszélyes kozmetikumok bukkantak fel Spanyolországban, Bulgáriában és Romániában.</p>

Elképzelhető, hogy a szlovák piacon is található belőlük – mondta Ivan Rovný, országos tiszti főorvos. A Natural Aromas márka Jabón Enrollado Chocolate szappanja, amelyet az Egyesült Királyságban gyártottak, átlátszó csomagolásban van, így a gyermekek összetéveszthetik az élelmiszerrel.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"188828","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"260"}}]]A bolgár Teo bebe márka Baby Shampoo Just Essentials Sweet Lavender sampontja Pseudomonas Aeruginosát tartalmaz, ami a kórházi körülmények között előforduló (nozokomiális vagy iatrogén) fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Bőr-, fül- és nyálkahártya-gyulladást okozhat.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"188829","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"354","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]Két elefántcsontparti bőrfehérítő krém is tartalmaz veszélyes anyagokat. A Skin Light Cream 250 ml-es csomagolása, és a Lightening Beauty Cream With Carrot Oil 30 ml-es csomagolása hidrokinont tartalmaz. A hidrokinon egy szerves vegyület, egy kétértékű fenol. Benzolgyűrűt tartalmaz, ehhez a gyűrűhöz két hidroxilcsoport kapcsolódik para- (átellenes) helyzetben. Két izomerje van, ezek a pirokatechin és a rezorcin. A hidrokinon egy színtelen, kristályos vegyület. Hideg vízben rosszul oldódik, de meleg vízben jobban. Alkohol és éter jól oldja. Hevítés hatására szublimál. Erős redukálószer. A hidrokinont erős redukáló tulajdonsága miatt redukálószerként használják. A fényképészetben előhívásra szolgál. Emellett még felhasználják polimerizáció megakadályozására inhibitornak. Köztes termék sok festék szintézisénél.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?