Valószínűleg megszavazták az azonos neműek házasságának legalizálását

Dublin |

<p>Mind a támogatók, mind az ellenzők táborának prominens képviselői szerint megszavazta az ír lakosság az azonos neműek házasságának legalizálását. Ez derül ki hírügynökségek szombati tudósításaiból.</p>

Az előző napi referendum eredménye még nem ismert. Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az "igen" tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol. Aodhan O'Riordain, az esélyegyenlőségért felelős miniszter szerint is győztek a melegházasságot támogatók, és a részvételi arány példátlanul magas volt, az ügy heves érzelmeket váltott ki az írekből.

Az azonos neműek házasodásának jogát minden parlamenti párt, a nagy munkaadók és sok híresség támogatja, és azt remélik, hogy a népszavazás mérföldkő lesz abban a folyamatban, amelyben Írország, amelyet sokáig Nyugat-Európa társadalmilag egyik legkonzervatívabbnak országának tekintettek, fokozatosan átalakul. 

"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - jelentette ki David Norris, aki a hetvenes évek végén kezdte kampányát a melegjogok érvényesüléséért.

A homoszexualitást bűnnek tartó katolikus egyház a templomok falain belülre korlátozta az alkotmánymódosítás elutasítására buzdító kampányát, szemben a más országokban - mint például Franciaországban - tapasztaltakkal, ahol az egyház tiltakozása nyilvános és aktív volt. Írországban világi vallási csoportok vezették a "nem" kampányt. 

A tervezet egyik fő ellenzője, John Murray, az Iona Intézet katolikus jogvédő szervezet egyik tisztségviselője azt mondta: "Mindenki az igenek győzelmét jósolja, ami csalódást okoz nekem".

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?