A tüntetőket a puccsista tábornokok bűntársaiként fogják kezelni Burundiban

Bujumbura |

<p>A bukott puccsista tábornokok bűntársaiként fogják kezelni a burundi elnök elleni tüntetőket a kelet-afrikai országban - közölték hétfőn a bujumburai külügyminisztérium honlapján, óva intve az újabb kormányellenes demonstrációktól.</p>

Hétfőn újabb tiltakozások kezdődtek a burundi fővárosban. Bujumbura utcáin több százan gyülekeztek a Reuters brit hírügynökség tudósítása szerint. A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket adtak le, ezúttal azonban nem nyitottak tüzet a résztvevőkre. A május 14-ei puccs bukása óta nem volt példa hasonló megmozdulásokra.    Ugyancsak hétfőn Pierre Nkurunziza államfő menesztette kormányának három tagját, a védelmi, a külügy- és a belügyminisztert. A védelmi tárca frissen lecserélt vezetője korábban azon véleményének adott hangot, hogy a hadseregnek semleges szerepet kell játszania és tiszteletben kell tartania az alkotmányt.    Tanzánia eközben közölte, hogy kolerajárvány tört ki az egyik menekülttáborban, ahova a zűrzavar miatt ezrek menekültek a szomszédos Burundiból. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a puccskísérletet követően több mint 105 ezren menekültek el a 10 milliós Burundiból a szomszédos országokba.    Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egyik tábornoka május 13-án bejelentette, hogy eltávolította az elnököt a hatalomból, majd elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását. Az államcsínyt megkísérlő katonák később megadták magukat, a puccs vezetőit őrizetbe vették a hatóságok.    A demonstrációk április 26-án kezdődtek amiatt, hogy Nkurunziza bejelentette: harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?