Medvegyev: az űrkudarcok felelőseinek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat

Moszkva |

<p>Az orosz űrszektor közelmúltbeli kudarcai felelőseinek a saját zsebükből kell megtéríteniük a károkat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn, miután nemrégiben egy orosz teherűrhajó és egy műholdfelbocsátást végző rakéta is megsemmisült.</p>

"Minden felelősnek, köztük az irányítóknak és az építőknek is meg kell érteniük, hogy ők is anyagi felelősséggel tartoznak" - hangoztatta a miniszterelnök a közelmúlt űrkudarcaival foglalkozó kormányzati ülésen. "A saját zsebükből kell fizetniük" - tette hozzá.     A kormányfő arra nem tért ki, hogy a felelősöknek "csak" a konkrét anyagi károkat kellene-e megtéríteniük, vagy a kudarcok miatt esetleg felmondott szerződések okozta veszteségekért is őket tennék-e felelőssé.    "Be kell fejeznünk a munkát és meg kell találnunk a kudarc okait" - mondta Medvegyev, aki szerint a balesetek sokat ártottak az általa "hagyományosan az ország büszkeségének" nevezett űrprogram hírnevének.    A Progressz nevű teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a fellövés után nem sokkal irányíthatatlanná vált. Mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, a teherűrhajó fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, míg május 8-án el nem égett a Föld légkörében.    Szombaton egy orosz Proton-M típusú űrrakéta vallott kudarcot, amelynek egy mexikói távközlési műholdat kellett volna az űrben pályára juttatnia. A rakéta utolsó fokozata visszazuhant Szibériába nem sokkal a fellövés után. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?