Júliustól 30 ledolgozott évért legalább 269,40 euró nyugdíj jár

Pozsony |

<p>Július elsejétől emelkednek a legalacsonyabb nyugdíjak, a szabályozás azonban csak korlátozott mértékben vonatkozik azokra, akik a kétpilléres rendszerből mentek vagy mennek nyugdíjba.</p>

A szabályozás a jelenlegi nyugdíjasokra is vonatkozik, a Szociális Biztosító júliustól átszámítja a legalacsonyabb járadékokat. A nyugdíjasnak egy feltételt kell teljesítenie: legalább 30 ledolgozott szolgálati évvel kell rendelkeznie, ebben az esetben a nyugdíja júliustól 269,50 euróra emelkedik, ha eddig ennél alacsonyabb volt. Ez az összeg a létminimum 136%-a, a kormány így határozta meg a legalacsonyabb járadékot a ledolgozott évek figyelembe vétele mellett. Aki azonban nem rendelkezik a minimális szolgálati idővel, hiába alacsonyabb a nyugdíja, júliustól sem kap majd többet. A minimálnyugdíj a szolgálati évek számának arányában emelkedik, 39 ledolgozott évig évente a létminimum 2 százalékával, tehát mintegy 4 euróval. A 40. ledolgozott évtől viszont már a létminimum 3 százalékát kapja pluszban a kisnyugdíjas minden további ledolgozott évért, vagyis évenként mintegy 6 euróval nő a járadék. 44 ledolgozott évért legalább 334,70 eurót kell majd kapnia. A létminimum emelkedésével nő a minimális nyugdíj összege is. A járadék alsó határának meghúzását az ellenzék is támogatta, amit viszont kifogásolt, hogy a kétpilléres rendszerbe tartozókra nem vonatkozik majd teljes mértékben. A Szociális Biztosító az ő esetükben csökkenti a minimális járadék összegét a nyugdíjpénztárba befizetett járulékok alapján. Ivan Švejna (Híd) szerint ez az intézkedés diszkriminatív és ezért alkotmányellenes. Ő a diszkrimináció elkerülése érdekében javasolta, hogy a kisnyugdíjas a második pillérben megspórolt pénzét fizesse be a Szociális Biztosítóba, ennek fejében viszont ő is megkapná a teljes összegű minimálnyugdíjat. A smeres többség ezt tegnap elutasította. Ján Richter szociális ügyi miniszter szerint nem lenne igazságos, ha kiegészítenék azok nyugdíját is, akik a második pillér tagja voltak. „Semmi keresnivalója annak a második pillérben, aki csak minimális nyugdíjat fog kapni” – jelentette ki a szociális ügyi minisztérium vezetője. Egyben azonban azt is hozzátette, hogy nem akarnak senkit „kikergetni” a második pillérből, de figyelmeztetett arra, hogy az most éppen nyitva áll, és aki akar, az a távozhat belőle. Az ellenzék viszont arra figyelmezteti a kormányt, hogy az adófizetők már jelenleg is több száz millió euróval támogatják az egypilléres rendszer nyugdíjasait, ami szintén nem igazságos. A Szociális Biztosító ugyanis nem tudja fedezni a nyugdíjkiadásait saját forrásból, az állami költségvetésből évente mintegy 900 millió eurót kap a hiánya felszámolására. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?