Egy szélsőséges meg akarta ölni Károly és Vilmos herceget

London |

<p>Egy 37 éves szélsőjobboldali fanatikus, aki úgy érezte, hogy vörös haja miatt a társadalom peremére került, meg akarta ölni Károly herceget, a brit trónörököst és Vilmos herceget, a trón második számú várományosát azért, hogy egy napon a vörös hajú Harry herceg lehessen Nagy-Britannia uralkodója.</p>

A 37 éves Mark Colborne terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt bíróság elé kedden Londonban.

A southamptoni születésű férfit 2014 júniusában tartóztatták le. A rendőrség által megtalált jegyzetfüzetében Colborne leírta, hogy meg akar ölni "fekete hajú embereket" - közölte a vádirat ismertetésekor Annabel Darlow ügyész. Colborne állítólag kijelentette, hogy "egy golyót akar röpíteni Károly herceg fejébe". "Ezért az egyetlen lövésért feláldoznám életemet. Megölni Károlyt és Vilmost, hogy Harry lehessen a király. Megölni a zsarnokokat" - írta.

Colborne állítólag Anders Breivikhez, ahhoz a norvég szélsőségeshez hasonlította magát, aki 2011-ban 77 ember gyilkolt le merényletsorozatban Norvégiában. Jegyzeteiben Colborne gyűlölettel írt a "nem árjákról", akiket "feketéknek és fehér bőrű idiótáknak" nevezett, valamint a fennálló rendszer, az állam szervezetek iránti utálatáról is feljegyzést készített - idézte a BBC Darlow-t.

Az ügyész szerint Colborne elszigetelődve érezte magát, és azt tartotta, hogy a társadalom lebecsüli őt, amiért fehér bőrű, vörös hajú férfi.  Az interneten robbanóanyag után kutakodott, beszerzett vegyi anyagokat, hogy ciánt készíthessen, és vásárolt hozzá mindenféle kelléket, tölcsért, gumikeszytűt, maszkot - hangzott el a bíróság előtt.

"Egy nagy megtorlást akarok, egy tömeges terrortámadást, amely ráirányítja a figyelmet nemcsak a magam, hanem a testvéreim fájdalmára" - írta. Colborne-t az után tartóztatták le, hogy féltestvére megtalálta a vegyi anyagokat és feljegyzéseit a család southamptoni házában, és hívta a rendőrséget. Colborne tagadja a vádakat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?