Többtucatnyian haltak meg az újabb nepáli földrengésben

Katmandu |

<p>Negyvenhatra nőtt a Nepál keleti részét sújtó újabb nagy erejű földrengés áldozatainak száma az országban - közölték kedden a helyi hatóságok.</p>

A nepáli belügyminisztérium tájékoztatása szerint a dél-ázsiai országban 36-an haltak meg, és legalább 1117 ember megsérült. A természeti katasztrófát követően rendkívül lassan érik el az információk a fővárost, a hatóságok és a helyszínen lévő segélymunkások szerint szinte bizonyos, hogy tovább fog nőni az áldozatok száma.

Indiában, a Nepállal szomszédos Bihár államban legkevesebb tíz ember vesztette életét. A rendkívüli helyzetek indiai hivatala 335 sérültről tud. 

A legfrissebb hírek szerint a Richter-skála szerint 7,4-es fokozatú földmozgást legalább hat utórengés követte, ezek között volt 6,2-es és 4,2-es erősségű is. Nepálban evakuálták a parlamentet, Újdelhiben és Kolkatában leállt a metróközlekedés. Az újabb földrengés miatt bezárt Nepál egyetlen nemzetközi repülőtere Katmanduban. A fővárosban pánikot okozott az újabb szeizmikus aktivitás, az emberek az épületekből kirohantak az utcákra.

A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a himalájai országot, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A természeti csapás a legfrissebb adatok szerint legalább 8 046 halálos áldozatot szedett, és több mint 17 800-an sérültek meg.

A keddi földmozgás hipocentruma (fészke) mélyebben volt, mint az április végi rengésé, amelynek középpontja 15 kilométerrel húzódott meg a földfelszín alatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sekélyebb epicentrumú földrengések általában több kárt okoznak a felszínen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?