Harminckét éve alakult a párkányi Stilla Pectus

Párkány |

<p>&bdquo;A mai individualista világban egyre nagyobb értéke van a közösségépítésnek. Ennek egyik jó példája kórusunk tevékenysége, ahol az állandó próbák, fellépések, a zene és az éneklés szeretete tartja össze a tagokat&rdquo; &ndash; állítja Papp Katalin, a párkányi Stilla Pectus női kar vezetője.</p>

A kórus 1983-ban alakult Gulyás Györgyi vezetésével. A környéken hamar ismertté vált, és egyre több zenekedvelőt, énekelni vágyót, hivatásos zenészt és lelkes amatőrt vonzott. 1991-ben művészeti vezetője Papp Katalin lett. Céljuk a kamaramuzsika népszerűsítése, a közösségteremtés és a zene szeretetének megosztása. Az elmúlt évtizedekben számtalan hazai és külföldi koncerten, versenyen szerepeltek. Romániában, Csehországban, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Tenerifén, Lengyelországban és Magyarországon is többször megfordultak. Több neves személyiséggel és zeneszerzővel (pl. Zdenko Mikula, Milan Hrušovský, Ladislav Novák, Sapson Ferenc, Sergej Minorov, Daróczi Bárdos Tamás, Strausz Kálmán) működtek együtt. Megalakulásuk óta rendszeresen részt vesznek a galántai Kodály Napokon, ahol többször aranykoszorús minősítést kaptak. Legjelentősebb eredményeik közé sorolják a pécsi nemzetközi kamarakórus versenyen és a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért helyezéseiket. Hangversenyeik és zenei fesztiváljaik nagy népszerűségnek örvendenek. Repertoárjukban egyházi, világi és kortárs művek is szerepelnek, de szívesen énekelnek könnyedebb hangvételű dalokat is. A kórus egy évvel megalakulása után, 1984-ben kapta első aranykoszorús minősítését a galántai Kodály Napokon. Aranykoszorús besorolást nyertek 1990-ben, 1996-ban, 1999-ben, 2005-ben és 2011-ben is. 1995-ben a varannói kórusfesztiválon a zsűri különdíját kapták a legjobb dramaturgiáért. 1996-ban Dunaszerdahelyen, az országos kamarakórus versenyen az aranysávos minősítés és első helyezés mellett a zsűri különdíját is elnyerték a Magos a rutafa című népdal feldolgozásáért. „Műsorválasztásukban dicséretes a magyar klasszikus zeneszerzők műveinek tolmácsolása. Egészen kitűnően énekelték a Magos a rutafa című Bárdos-művet” – fogalmazott velük kapcsolatban Mindszenty Zsuzsanna karvezető, főiskolai docens, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke. Elismerően nyilatkozott a Stilla Pectus kórusról Tillai Aurél Weiner Leó-díjas karnagy és Radics Éva, a grazi Zeneművészeti Egyetem tanára is. 1999-ben és 2010-ben Nagytapolcsányban, a nyugat-szlovákiai kórusfesztiválon is aranysávos minősítést kapott a Stilla Pectus. Legközelebb a szímői Rozmaring népdalkört mutatjuk be.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?