Francis Ford Coppola nyerte el az Asztúria Hercegnője-díjat

<p>Francis Ford Coppola amerikai filmrendező, producer, forgatókönyvíró nyerte el a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában 2015-ben, amellyel azokat az alkotókat díjazzák, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak az emberiség kulturális örökségéhez - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.</p>

"Rendkívüli elbeszélő, aki kimagasló helyet foglal el a filmtörténetben" - fogalmazott rövid indoklásában a zsűri, méltatva a Keresztapa-trilógia rendezőjének formai és tematikai újító szerepét.    A zsűri hangsúlyozta, hogy a 76 éves Coppola egész karrierje folyamatos harc volt azért, hogy megőrizhesse teljes függetlenségét alkotóként és vállalkozóként is, de így fejlődhetett rendezőként, producerként, forgatókönyvíróként egyaránt és vált a kortárs kultúra ikonjává.     Az olasz bevándorló családból származó Francis Ford Coppola hírnevét a Keresztapa mellett olyan alkotások öregbítik, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most vagy a Drakula. Munkáit ötször jutalmazták Oscar-díjjal.    Az Asztúria Hercegnője-díj művészeti kategóriájának nyertesét idén 19 ország 31 jelöltje közül választották ki, a listán egy magyar művész is szerepelt, ám a neveket nem hozták nyilvánosságra.    Az elismerést 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.    A díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót vehet át. Művészeti kategóriában korábban elismerték a többi közt Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassmann, Bob Dylan és Pedro Almodóvar munkásságát.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?