Petíció indult az illésházai kis vízerőmű megépítése ellen

Illésháza |

<p>Áprilisban kiadták az engedélyt az illésházai törpe vízerőmű megépítésére, a lakosok ismét petíciót indítottak ellene, a vadászszervezet is fellebbezést nyújtott be.</p>

A vízerőműt a Prvá Produkčná Kft. szeretné megépíteni a Kis-Dunán, az első konkrét lépéseket a megvalósításhoz hat évvel ezelőtt tették meg. A helyi önkormányzat 2011-ben módosította a falufejlesztési tervet, hogy megépülhessen az erőmű. A beruházó azonban a lakosok ellenállásába ütközött, petícióval tiltakoztak ellene, majd az alacsony részvételi arány miatt sikertelen népszavazást is tartottak. A résztvevők nagy része a vízerőmű megépítése ellen szavazott. Most, hogy ismét megadták az engedélyt az építkezésre, a civil aktivisták ismét aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petícióban kifogásolják, hogy nem tájékoztatták megfelelően és időben a lakosságot a tervekről, és hiányolják a környezetvédelmi hatástanulmányt. Az úgynevezett EIA tanulmány elkészítését nem tartotta szükségesnek a dunaszerdahelyi volt Kerületi Környezetvédelmi Hivatal, a környezetvédelmi hatások értékelésére megelégedett néhány intézmény véleményével. A vízerőmű ellenzői szerint ebből a tanulmányból kiderülhetne, valóban milyen hatással lesz a vízerőmű a Kis-Duna élővilágára. Az aláírásgyűjtők meggyőződése, hogy a vízerőmű rossz hatással lesz az európai jelentőségű környezetre, és véleményük szerint energiahozadéka korántsem lesz annyi, hogy ekkora áldozatot hozzanak érte. „A Kis-Duna az egyik utolsó folyó Szlovákia síksági folyói közül, amelyet megőriztek eredeti állapotában. Ezt is bizonyítja, hogy napjainkban is a vidra, a remetebogár élőhelye, vizében sok halfajta él. A Kis-Duna partján van Szlovákia egyik legfontosabb fűzfa-populációja. A kis vízerőmű megépítésével veszélybe kerülnének ezek a védett a fajok, és az ártéri erdők is eltűnnének” – olvasható a petícióban. A folyónak fontos szerepe van a halak migrációjában, ami a szaporodásuk alapvető feltétele. Az erőmű megépítése után nem tudnak majd szabadon közlekedni, a halállomány pedig jelentősen csökken. Az ellenzők szerint az építmény a talajvíz szintjére is hatással lesz, ami újabb veszélyeket hozhat magával. „A beruházás jelentősen befolyásolja majd a Kis-Duna vízi turizmusát, valamint a turizmus fejlesztését. A Kis-Duna nem csak kikapcsolódásra ad lehetőséget a természetben, a helyi települések lakosainak megélhetést is ad a turizmus által. A kis vízerőmű félautomata módon működne, megépítése után nem jönnek létre állandó munkahelyek” – írják az ellenzők a petícióban.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?