Felvidék vs. Székelyföld

<p>Ma délután (16.00) a dunaszerdahelyi DAC-arénában &bdquo;nemzetbeli&rdquo; labdarúgó-mérkőzésre kerül sor: a Felvidék a Székelyföldet fogadja.</p>

Ismeretlen nevekBár a szlovákiai magyar labdarúgók között több válogatott szintű vagy élvonalbeli futballistát találunk – Saláta Kornél, Novota János, Horváth Csaba, Horváth Béla, Szarka Ákos, Bénes László, Szabó Ottó –, a Felvidék csapatát gyakorlatilag amatőr vagy félprofi játékosok alkotják.  Az együttesbe az MKP ifjúsági csoportja, a Via Nova ICS által működtetett kispályás Felvidéki Labdarúgó-bajnokság tíz döntős együttese delegálhatott 3-3 futballistát, később más érdeklődők is bekerülhettek a bő keretbe. „Mindegyik játékos rendszeresen játszik alacsonyabb osztályokban vagy amatőr ligákban” – tájékoztatott Nagy Dávid, a Felvidéki Labdarúgó-egyesület ügyvezető alelnöke. A szűk keretben a vágsellyei Duslo két II. ligás játékosa, Rusznák Ádám és Nagy Márk mellett találunk sárosfai, patasi vagy hodosi futballistát is, a sok nyugat-szlovákiai játékos mellett mindössze egy keleti focista, a Szirénfalván játszó Matyi Attila kapott helyet a keretben.[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"186245","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]„Nem vagyunk kirekesztő klub”A szövetségi kapitányi teendőket Ladislav Molnár egykori válogatott futballista látja el, aki jelenleg a II. ligás vágsellyei Duslo vezetőedzője. Molnár a kilencvenes években a Szlovák Nemzeti Párt kampányarca volt, azóta is szimpatizál a párttal, két éve egy barátságos mérkőzésen az SNS csapatában védett. Nagy Dávid nem lát ebben problémát: „Önzetlenül felajánlotta, hogy segíteni fog, és mi örültünk neki, hogy egy ilyen személyiség felajánlotta a szolgálatait. Mi nem vagyunk egy kirekesztő klub, sehol nincs felírva, hogy milyen kritériumok alapján jöhet vagy nem jöhet valaki. Ha valaki felvállalja, hogy foglalkozik a Felvidék válogatottjával, magyarul vezeti az edzéseket, felhúzza a Felvidék-mezt, meghallgatja a magyar himnuszt, annak nagy gondja nem lehet a magyarokkal.” Az ügyvezető alelnök elismerte, ő nem egyeztetett más edzőkkel, a szakmai stáb összeállítását Szőcs Roland, a vágsellyeiek végrehajtó bizottságának tagja végezte, ő szólította meg Molnárt.  

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"186250","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"360","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

 Kispályások nagy pályán„Az első találkozó a kerettagokkal olyan volt, mint egy első randi. Nem tudtuk, mit várhatunk. A múlt heti, második találkozó már jobb volt, már alakult a csapat, most pedig kíváncsian várom a mérkőzést” – nyilatkozta lapunknak Ladislav Molnár, aki az első találkozón „készen kapta” a keretet, utána azonban már konzultált az illetékesekkel más játékosok csapatba illesztéséről is. Az edző ingyen vállalta a feladatot, szabadidejében foglalkozik a felvidéki csapattal, mert szereti a focit, és nem utasít el semmilyen futballal kapcsolatos tevékenységet. Kihívás számára, hogy a kispályás focihoz szokott játékosokat ütőképes csapattá formálja nagy pályán. „Ezek a fiúk tudnak focizni, van technikájuk. De képezni kell őket a taktika terén, meg kell nekik tanítani a játékrendszereket, a pontrúgások végrehajtását, hogy a nagy pályán se legyenek elveszve. Ez egy érdekes munka, a fiúk nagyon tanulékonyak” – magyarázta Molnár. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"186251","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"270","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]  „Nincs gondom a magyar nyelvvel”A szakvezető, aki korábban Újpesten is dolgozott, igyekszik magyar nyelven vezetni az edzéseket. „Nincs gondom a magyar nyelvvel, csak hosszú időre kiestem belőle, sokáig nem beszéltem magyarul, nincs olyan jó szókincsem. De a fiúk is segítenek, ha nem jut eszembe egy kifejezés, edzésről edzésre javul a helyzet” – mondta lapunknak Molnár, aki nem lát ellentmondást SNS-es múltja és felvidéki szerepvállalása között. „Nincs ezzel semmi problémám, és nincs ezzel gondja jó barátomnak, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének, Danko úrnak sem. Éppen ellenkezőleg, Danko úr üdvözli az ilyen dolgokat, amelyek normális, tisztességes alapon zajlanak. Szerintem a politikának nincs semmi keresnivalója a sportban, a sportnak össze kell kötnie az embereket, mindegy, hogy valaki magyar vagy szlovák, mind emberek vagyunk” – hangsúlyozta Molnár. A vb-részvétel a távlati célA Felvidék és a Székelyföld csapata is tagja a FIFA-n kívüli labdarúgó-szövetségeket, a kisebbségek, autonóm területek labdarúgását tömörítő ConIFA-nak (egyebek mellett Okcitánia, Monaco, Man-sziget, Észak-Ciprus, Zanzibár, Darfur, Kurdisztán vagy Abházia is tag), amely világversenyeket is szervez. A felvidéki egyesület vezetői úgy tervezik, a legközelebbi vb-n már Felvidék is ott lehet.  A csapatra sűrű nyári program vár: hamarosan a Fradi utánpótlás-csapatával találkoznak, júniusban egy svájci, augusztusban egy budapesti tornán vesznek részt, ősszel pedig újabb hazai mérkőzést játszanának, az előzetes tervek szerint az ország keleti részében.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?