Nem engedték be orosz motorosok egy csoportját Lengyelországba

Varsó |

<p>Nem engedték be orosz motorosok mintegy 10 fős csoportját Lengyelországba hétfő délután, a hatóságok formai hiányosságokra hivatkoztak, de a beutazási tilalom azzal függ össze, hogy Lengyelország ellenzi a Putyin-párti motoros klub, az Éjszakai Farkasok lengyelországi átvonulását.</p>

A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig utazni szándékozó Éjszakai Farkasok a tervek szerint hétfőn lépnének Lengyelország területére. Beutazásukat a lengyel külügyi tárca pénteken Oroszországnak átadott diplomáciai jegyzékben ellenezte.

Az orosz motoros csoport a terespoli lengyel-fehérorosz határátkelőhelyen próbált belépni Lengyelország területére. A határőrség hosszabb vizsgálat után megállapította, hogy a motorosok "nem teljesítik a beutazás formai feltételeit", többek között az úti okmányok és a lengyelországi szálláshelyek tekintetében.

A lengyel határőrség közléséből nem derül ki egyértelműen, hogy a motorosok az Éjszakai Farkasok klub tagjai-e. A lengyel határőrség szóvivője, Agnieszka Golias azt mondta a sajtónak: a motorosok azt állították, nincs közük az Éjszakai Farkasokhoz, hanem egy más, korábban bejelentett, a Dicsőség és Győzelem Emlékmenete elnevezésű rendezvény keretében utaznak. A lengyel sajtó ugyanakkor orosz forrásokat is idézett, amelyek szerint az éppen Terespolnál visszafordított Éjszakai Farkasok rendkívül szigorú ellenőrzésre panaszkodtak.

Egyes lengyel sajtóértesülések szerint az Éjszakai Farkasok egyenként, több helyen is átléphetik a lengyel határt. A sajtó azonban csak két motorosról számolt be eddig, akik reggel - szintén Terespolnál - beutaztak Lengyelország területére, és bár nem klubtagok, az Éjszakai Farkasokkal együtt vonulnának. Szombaton pedig az orosz motoros klub tagjainak egy csoportja részt vett a II. világháborúban elesett szovjet katonák tiszteletére rendezett megemlékezésen, amelyet az északkelet-lengyelországi Braniewóban, a kalinyingrádi terület közelében tartottak. Ezek a motorosok a határ menti forgalom keretében lépték át az orosz-lengyel határt, a lengyel rendőrség közlése szerint még aznap vissza is utaztak.

A terespoli határátkelőn reggel óta az egyik legismertebb lengyel motoros klub, a Rajd Katynski (Katyni Vonulás) több tucat tagja várta az orosz motorosokat, hogy segítséget nyújtva nekik átkísérje őket Lengyelország területén. A Rajd Katynski tagjai Terespolban vitába keveredtek a nemrégen megalakított Putyin-barát lengyel párt, a Zmiana képviselőivel. A párt elnöke, Mateusz Piskorski úgy tartotta, hogy az orosz motorosokkal megállapodva a lengyelországi átvonulást a Zmiana, nem pedig a Rajd Katynski biztosítja.

Miután az orosz csoport nem lépte át a lengyel határt, a Rajd Katynski tagjai bejelentették: az orosz motorosok helyett ők indulnak az Éjszakai Farkasok lengyelországi útvonalán, helyettük tisztelegnek az elesett szovjet katonák itteni sírjainál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?