Pácban a nagy pékségek

Pozsony |

<p>Cégbezárások és tömeges elbocsátások &ndash; ez vár a szlovákiai sütőiparra, ha a pékeknek rövid időn belül nem sikerül megegyezniük az üzletláncokkal.&nbsp;</p>

A pékségek megelégelték, hogy az üzletláncok által fizetett összeg a kiadásaikat sem fedezi, ám az üzletláncok azt állítják, hogy a pékek eltúlozzák a helyzetet. „Ha az elkövetkező három hónapban nem sikerül módosítani az üzletláncok jelenlegi árpolitikáján, gondok lehetnek az ellátással a péksütemények esetében. A pékek ugyanis nem hajlandók tovább eltűrni, hogy míg az üzletláncok 40 százalékos nyereséggel adnak túl a péksüteményeken, a pékségeknek fizetett felvásárlói ár a kiadásokat sem fedezi, vagyis veszteséggel dolgoznak” – figyelmeztet Slavomír Moravčík, a Szlovákiai Pékségek Sütőipari Szövetségének (ÚPPS) az elnöke. Szerinte az általa vezetett szakmai szövetség szeretné minél előbb megkezdeni a tárgyalásokat az üzletláncokkal, hiszen ha három hónapon belül nem sikerül megegyezniük, több nagy pékség is bezárhat, emiatt pedig csaknem 3 ezer munkahely kerülhet veszélybe. Moravčík szerint az üzletláncok említett 40 százalékos nyeresége is jelzi, hogy az üzletláncoknak van miből engedniük, így tőlük függ, hogy az elkövetkező időszakban gondok lesznek-e az ellátással vagy sem. Állítását konkrét számokkal is alátámasztotta. „Egy kg rozsos kenyér – amely búzából és rozsból készül – előállítási költsége 0,6957 euró, miközben egyes külföldi tulajdonban levő üzletláncok csak 0,50–0,55 eurót fizetnek a pékségeknek” – nyilatkozta Moravčík. A kereskedők nem értenek egyet a pékek érvelésével. „Félrevezetőnek tartjuk azokat az információkat, amelyek szerint az üzletek 40 százalékos haszonnal adnának túl a péksüteményeken. A fogyasztói ár és a felvásárlási ár közötti különbség ugyanis nem tekinthető automatikusan az üzlet nyereségének, a kereskedőknek is vannak járulékos költségeik, nem beszélve az áfafizetésről” – állítja Katarína Fašiangová, az üzletláncok egy részét tömörítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke. Szerinte az üzletláncok az aktuális piaci helyzet alapján szabják meg az árpolitikájukat, ráadásul minden üzletlánc külön-külön tárgyal a beszállítóival, egységes döntés így nem valószínű. Fašiangová szerint az üzletláncok nem zárkóznak el a tárgyalásoktól, ezek részleteiről azonban egyelőre nem nyilatkoznak. (SITA, mi)  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?