Eddig ismeretlen tömegsírra bukkantak az egykori bergen-belseni táborban

Hága/Bergen-Belsen |

<p>Csaknem hetven évvel Bergen-Belsen felszabadítása után eddig ismeretlen tömegsírra bukkantak holland kutatók az egykori náci koncentrációs tábor területén. A sírt mindazonáltal kegyeleti okokból nem tárják fel.</p>

A Nieuwsuur holland televízió péntek esti adása szerint a tömegsírra egy nagyapja nyughelyét kereső holland férfi, Paul Verschure révén bukkantak.  A férfi túlélőkkel beszélt, hogy segítsenek megtalálni az ellenállásban való részvételéért elhurcolt Jan Verschure sírját. "Egyikük adott nekem egy térképet, és megjelölte rajta, hol temették el a nagyapámat" - részletezte Paul Verschure.    Régészek ez alapján végzett mérési végül azt igazolták, hogy az egykori láger fő utcájának végén elterülő rét alatt valójában tömegsír található. Feltárni viszont nem fogják, és további vizsgálatokat sem végeznek - mondta Jens-Christian Wagner, a koncentrációs tábor helyén működő emlékhely vezetője. Az alsó-szászországi zsidó közösség szerint ugyanis mindez sértené a vallási előírásokat.    A bergen-belseni lágerben 1941 és 1945 között 70 ezren pusztultak el, ott halt meg a naplójáról ismert Anne Frank is. A tábort 1945. április 15-én szabadították fel a britek. A legtöbb barakkot röviddel azután felperzselték, hogy így akadályozzák meg a betegségek terjedését.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?