Vírusos járvány a bankoknál

Pozsony |

<p>Szlovákiában is egyre többen intézik banki ügyleteiket interneten keresztül, amivel időt és pénzt spórolhatnak meg. A pénzintézetek óvatosságra intenek, ugyanis látványosan megugrott az ügyfelek és a netbank közé beékelt kártékony szoftverek száma.</p>

A TNS Opinion & Social társaság felmérése szerint manapság több mint 150 ezer aktív vírust tartanak számon, és naponta több millió ember válik a számítógépes bűnözők áldozatává. Szlovákiában ugyanakkor a lakosság több mint fele nem elég tájékozott ebben a témakörben. Nem csoda, hogy a számítógépes kártevő programok mennyisége az internetes banki szolgáltatások esetében is folyamatosan nő, és időről időre új típusok terjednek el. A cél, a lehető legtöbb információ megszerzése az ügyfélről, és a lehető legtöbb pénz leemelése a számlájáról. „Ha ez utóbbi nem is sikerül, vagy a számlán elhanyagolható összeg található, igyekeznek ellopni legalább a személyes adatokat” – nyilatkozta Róbert Šuman, az Eset vírusirtó társaság elemző osztályának a vezetője, aki szerint a rosszindulatú szoftverek egyre kifinomultabbak, így már az autorizációs SMS-sel is képesek elbánni. A netbanki belépéskor az adott bank logójával ellátott, adategyeztetésre hivatkozó és a felhasználó türelmét kérő üzenetet jelenítenek meg a számítógép képernyőjén. (A felhasználó ilyenkor már nem a bank oldalán jár, viszont az SMS-ben kapott jelszót itt is elkérheti tőle a kártékony szoftver, hogy aztán azt használni tudja a háttérben.) Mialatt az ügyfél várakozik, a háttérben jogosulatlan pénzátutalásokat kezdeményeznek az ügyfél számlájának terhére. „A rosszindulatú szoftverek telepítői leggyakrabban az emberek figyelmetlenségét és hiszékenyégét használják ki” – vallja Martin Fisher, az internetes Zuno bank számítógépes biztonságért felelős szakembere. A folyamatosan frissített operációs rendszer és vírusvédelmi szoftver mellett a legfontosabb az odafigyelés, a támadásoknak ugyanis szinte mindegyike kivédhető, ha készül rá az ember. Internetbanki műveletek előtt érdemes meggyőződni arról, hogy valóban az adott bank weboldalán járunk-e. Ezt az adott oldal tanúsítványának ellenőrzésével lehet megtenni. Ha a böngésző tanúsítványhibát jelez, azonnal el kellene hagyni az oldalt, és ezt jelezni a banknál. Fontos, hogy ha az internetbanki szolgáltatás használata során a szokásostól eltérő működést tapasztalunk (pl. adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, amely alatt a szolgáltatást nem tudjuk használni), azonnal szakítsuk meg az internetkapcsolatot az adott weboldallal és vegyük fel a kapcsolatot a bankkal. Érdemes azonnal abbahagyni a netbankolást és értesíteni a bankot, akkor is, ha a képernyőn olyan elemet (grafikai elem, beviteli mező) látunk, amit eddig nem. A belépési jelszót is érdemes rendszeresen megváltoztatni. Míg az e-mail belépési jelszavát az elmúlt egy évben az emberek 40%-a módosította, az internetes banki szolgáltatások esetében ezt kevesebb, mint az ötödük tette meg. (TASR, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?