Évente több száz orvos mehet külföldre

Pozsony |

<p>Nem tudja pontosan sem az egészségügyi minisztérium, sem a Szlovák Orvosi Kamara (SLK), hogy hány orvos dolgozik külföldön, de a szlovákiai orvosok iránt nagy a kereslet. A pozsonyi 4. Job Days mintegy 300 orvosnak kínált állást Németországban és Ausztriában.&nbsp;</p>

Az egészségügyi minisztérium szerint nem az ő feladatuk az orvosok nyugati munkavállalásának ellenőrzése. „Mi nem adunk ki engedélyeket, nem is alkalmazzuk az orvosokat” – magyarázza a minisztérium helyzetét Zuzana Čižmáriková szóvivő. Nem tud azonban pontos adatokat a Szlovák Orvosi Kamara sem. „A kamara állítja ki az erkölcsi bizonyítványokat a külföldre készülő orvosok számára, de erre nincs minden országban szükségük” – tájékoztatta lapunkat Kvetoslava Kotrbová, az SLK munkatársa. 2010–2014 között 604 ilyen igazolást állítottak ki. „Az orvosok többsége azonban a külföldi munkavállalás idejére felfüggeszti a kamarai tagságát, vagyis pontos adataink nincsenek” – állítja Kvetoslava Kotrbová.  A német és az osztrák klinikák sokkal jobb körülményeket kínálnak a hazai orvosoknak, mint az itteni kórházak. A kezdő orvosok mintegy 50–55 ezer eurós éves fizetéssel számolhatnak, vagyis még a szakorvosok minimális bérének is a dupláját keresik. A szakorvosok az átlagbér 2,3-szorosára jogosultak a kórházakban, ami havonta mintegy 2000 eurót jelent, míg Németországban a kezdő orvos is 4 ezer euró feletti juttatásra számíthat. Az orvosok képzést is kapnak, ami főleg a kezdő orvosoknak előny.  További részletek keddi nyomtatott kiadásunkban. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?