Irak, Szíria, Nigéria, Egyiptom és Kína képviselői is viszik a keresztet a római

Róma |

<p>Olaszok és a világ háború dúlta térségeinek képviselői, nagycsaládosok, betegek és szerzetesek is kézbe veszik a keresztet a nagypéntek este a római Colosseumnál feléledő Via Crucis keresztútján.&nbsp;</p>

A meditációk szövege egyebek között bocsánatot kér a pedofília áldozataitól és a halálbüntetés egyetemes eltörlését sürgeti. Este negyed tízkor kezdődik a világ számos országában egyenes rádiós-televíziós közvetítésben sugárzott római keresztút, amely a hagyomány szerint a Colosseumból indul, végighalad az ókori amfiteátrum előtti téren és a Colosseummal szemközti Palatinus-dombon ér véget, amely a Golgotát jelképezi.    A 14. stáció mindegyikén más viszi a keresztet. Elsőként Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke veszi kézbe, a második stáción egy hatgyermekes olasz család viszi a keresztet, a harmadikon egy olasz házaspár, aki két brazíliai kisgyereket fogadott örökbe, a negyediken szintén egy olasz család, az ötödiken egy olasz beteg, a hatodikon két Domonkos-rendi szerzetesnő Irakból, a hetediken szíriaiak, a nyolcadik stáción Nigéria, a kilencediken Egyiptom, a tizediken Kína képviselői. A 11. stációnál két olasz szerzetesnő viszi a keresztet, a tizenkettediken két ferences szentföldi kusztosz, a tizenharmadikon két latin-amerikai szerzetesnő. A 14. stáción ismét Agostino Vallini viszi a keresztet és átadja Ferenc pápának. Az egyházfő a Palatinus-dombról követi figyelemmel a stációkat, a keresztút végén beszédet mond és áldását adja.     A stációknál elhangzó meditációk szövegét az idén Renato Corti, Novara olasz város nyugalmazott püspöke írta. A Vatikán honlapján közölt szöveg többek között idézi VI. Pál pápa és Joseph Ratzinger (XVI. Benedek) nyugalmazott pápa írásait, Shahbaz Bhatti volt pakisztáni kisebbségi minisztert, akit a keresztények védelme miatt 2002-ben meggyilkoltak és Carlo Maria Martini volt milánói érseket. A 2. stáció azokat említi, akiket korunkban is hitükért üldöznek, bebörtönöznek, elítélnek vagy legyilkolnak. A 4. stációhoz fűzött meditáció (a családnak szentelt püspöki szinódus évében) a családok nehézségeiről, drámai problémáiról szól hangsúlyozva, hogy könnyű ítélkezni, de segíteni csak úgy lehet, ha a másik helyébe képzeljük magunkat. A 6. stáció a nők szerepét és "géniuszát" emeli ki az egyház életében. A 7. stáció a betegséggel, a haláltól való félelemmel foglalkozik. A 10. stáció szövege elítéli az emberkereskedelmet, a gyermekkatonák bevetését, a rabszolgasorba kényszerítő munkát és bocsánatot kér azoktól a gyermekektől és fiataloktól, akik szexuális visszaélés áldozataivá váltak. A 11. stáció meditációja a halálbüntetés eltörlését sürgeti a világban.    A Via Crucis keresztútját elsőként 1750-ben XIV. Benedek pápa tartotta a Colosseumnál. A hagyomány később megszakadt, majd 1964-ben VI. Pál elevenítette fel. Akkor közvetítette először az olasz televízió is fekete-fehérben. 1977 óta világszerte számos számos televízió- és rádiócsatorna élőben közvetíti.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?