A rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus

Rimaszombat |

<p>&bdquo;A közös éneklés élménye hozott és tart minket össze&rdquo; &ndash; állítják a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus tagjai.</p>

A csoportot 2007-ben alapította a Csemadok rimaszombati alapszervezete. A kórus első karnagya Tóthné Mede Zsófia volt, kezdetben a Tompa Mihály Alapiskolában próbáltak, majd az alapító és a városi művelődési központ szerződése szerint az énekesek a rimaszombati művelődési házban kaptak helyet. A kórus nagy hangsúlyt helyez arra, hogy igényes darabokat válasszon a folyamatosan bővülő repertoárba, amely főként a 20. századi magyar kórusirodalom remekeiből áll. A nemzet csalogányáról, a rimaszombati születésű Blaha Lujzáról választott nevük színvonalra kötelez. A csoport rendszeresen fellép a Csemadok, Rimaszombat városa, a városi művelődési központ, a Vöröskereszt rendezvényein, a szűkebb és tágabb régióban. Bemutatkoztak már Losoncon, Tornalján, Füleken, Galántán, Ózdon, Szepsiben és a Kassai Állami Színházban rendezett egyházi énekek nemzetközi fesztiválján is. A Blaha Lujza Vegyeskórus már ötször volt házigazdája a Gömöri Kórustalálkozónak. 2008-ban a kórus a galántai Kodály Napokon első nekifutásra ezüstkoszorús minősítést kapott. 2011-ben az akkor alig négyéves kórus elnyerte az aranykoszorús minősítést is. Abban az évben az addigi karnagy, Tóthné Mede Zsófia Bécsbe költözött, nagy űrt hagyva maga után. A második Gömöri Kórustalálkozón fellépett Ózdi Városi Vegyeskar karnagya, Dobó Katalin felkarolta a kórust és vállalta a vezetését. Megrendült egészsége miatt csak néhány hónapig tudta ellátni feladatát, utána Szarvas Erzsébet felsővályi lelkipásztor állt a kórus élére. A Blaha Lujza Vegyeskórus jelenlegi karnagya a rimaszécsi Sósik Szilárd. A kórus szívesen fogad új tagokat, akik szeretnek és tudnak is énekelni. Legközelebb a ragyolci Nógrád Néptáncegyüttest mutatjuk be. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?