Vass Lajos Nagydíjas a tardoskeddi Fehér Akác hagyományőrző asszonykórus

Tardoskedd |

<p>A Fehér Akác hagyományőrző asszonykórust 1993-ban alapították. Négy énekes lépett ki a tardoskeddi nyugdíjasok Rozmaring vegyes karából Varga Katalin vezetésével.&nbsp;</p>

A Csemadok Tardoskeddi Alapszervezetének szervezője, Varga Katalin ugyanis azt szerette volna, hogy a szervezetnek saját hagyományőrző asszonykórusa legyen. A több mint két évtizeddel ezelőtt alapított Fehér Akác hagyományőrző asszonykórus eleinte Tardoskedden lépett fel, később már nagy sikere volt az érsekújvári járásbeli rendezvényeken. A kórus idővel vállalta a versenyeken való megmérettetést is. Részt vett a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőn, valamint a Tavaszi szél vizet áraszt népdal- és népzenei versenyen. Csaknem minden alkalommal eljutottak a döntőig, kétszer léptek fel a gálaműsorban. Szpevák Izabella, a Fehér Akác asszonykórus tagja elmondta, 2002-ben a Tavaszi szél vizet áraszt verseny országos döntőjében Pozsonyban Arany Páva díjat kapott a kórus. Elnyerték továbbá a Szlovák Rádió Nívódíját és a Muravidéki Rádió különdíját, 2006-ban és 2010-ben is Arany minősítést kaptak. 2005 augusztusában Mezőtúron tartották az Arany Páva Díjasok versenyét, ahol megkapták az addigi legjelentősebb elismerést, az Arany Páva Nagydíjat. A Fehér Akác tagjai 2009-ben Budapesten vehették át a Kórusok és Zenekarok Díját, a KÓTA zenei díjat. A tardoskeddi asszonyok 2013 novemberében bejutottak a Bíborpiros szép rózsa országos döntőjébe, ahol kiemelt Aranysávos minősítést kaptak. A zsűri hét felnőtt csoportot talált arra érdemesnek, hogy részt vegyen a  10. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjében, melyet 2014. november 8-án Budapesten rendeztek meg. Szpevák Izabella elmondta, a versenyt nagyon komoly felkészülés előzte meg. A csoport tagjai időt és fáradságot nem kímélve gyakoroltak, hogy méltón képviseljék Tardoskeddet. Rendkívül erős nemzetközi mezőnyben, öt ország hagyományőrzői között is helytálltak. A több mint két évtizede fellépő Fehér Akác asszonykórus átvette a Vass Lajos Nagydíjat. A hagyományőrző csoport feladata azoknak a daloknak a megőrzése, melyeket elődeiktől tanultak. Máig őrzik, méltóképpen adják tovább ezt az értékes örökséget. A kórustagok szívesen emlékeznek az erdélyi látogatásra, 2006-ban jártak Zetelakán a testvértelepülésen élők meghívására. Legközelebb a gútai Kikelet néptánccsoportot mutatjuk be. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?