Pokolgépeket robbantottak egy kurd ünnepségen

Bejrút |

<p>Legkevesebb 33 halálos áldozata és nyolcvan sebesültje van két pokolgépes merényletnek, amelyeket a szíriai el-Haszake városában követtek el pénteken kurdok ellen - közölte a szíriai állami televízió és egy független szervezet. Az országban zajló fegyveres konfliktusnak 24 óra alatt több mint 100 halálos áldozata volt.</p>

El-Haszakéban a kurd újévet ünneplő tömeg elleni egyik támadást az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet egyik öngyilkos merénylője hajtotta végre - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

A robbanószerkezeteket a főként kurdok lakta északkelet-szíriai város al-Mufti nevű körzetében hozták működésbe. A legerősebb szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) szóvivője szerint a halottak többsége nő és gyerek.

A megosztott el-Haszake egyes részeit a biztonsági erők, más negyedeit pedig a kurd harcosok uralják. Az azonos nevű tartomány bizonyos területeit pedig az Iszlám Állam tartja ellenőrzése alatt. A tartomány stratégiai fontosságát az adja, hogy Törökországgal és Irakkal is határos.

Az YPG fegyveresei az utóbbi hetekben jelentős harctéri sikereket értek el a szélsőséges szunnita csoport ellen Szíria északi részében. Ugyancsak pénteken azt közölte az OSDH, hogy az Iszlám Állam az elmúlt 24 órában a szíriai hadsereg több mind hetven katonájával végzett Homsz és Hama tartományban.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 210 ezret.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?