Magyar állami kitüntetés Görföl Jenőnek és Mokos Attilának

Pozsony |

<p>Áder János magyar államfő által a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magas rangú állami kitüntetéseket vettek át neves felvidéki magyar közéleti személyiségek tevékenységük elismeréseként hétfőn Magyarország pozsonyi nagykövetségén.</p>

A kitüntetéseket Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország új pozsonyi nagykövete adta át Görföl Jenőnek, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének országos titkárának, valamint Mokos Attila színművésznek. Mindketten a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesültek.     Czimbalmosné Molnár Éva az ünnepélyes átadón mondott beszédében ismertette a magas rangú magyar állami kitüntetések hagyományát, rámutatott, a magyar államfő minden évben olyan külhoni magyaroknak ítéli oda őket, akik kiemelkedőt alkottak saját szakterületükön. Hozzáfűzte: a kitüntetéseket személyek kapják, ugyanakkor az általuk kifejezett megbecsülés az általuk képviselt közösségnek is szól.     Görföl Jenő a szlovákiai magyarság megmaradását, összetartását elősegítő Szlovákiai Magyar Közművelődési Szövetségben, ismertebb nevén Csemadokban, végzett önzetlen közösségi munkájáért kapta a kitüntetést, amelyet örömmel, s megtiszteltetésként fogadott, s azt egy egész közösségnek adományozott kitüntetésként értékelte. "Mi különleges helyzetben vagyunk ebben az országban, a kisebbségi létben nagyon kevés szakma van, amely az anyanyelvén élheti meg mindennapjait, ezért már ez maga is egy kitüntetés" - mondta Görföl Jenő, miután átvette a kitüntetést.     Mokos Attila, az egyik legismertebb felvidéki magyar színművész, akit a nagyközönség a révkomáromi Jókai Színház tagjaként éppúgy jól ismerhet mint a mozivászonról, a felvidéki magyar színjátszásban betöltött szerepéért és kiemelkedő színészi alakításaiért kapta az állami elismerést, amelyre - mint mondta - nem számított. "Ez a kitüntetés nemcsak a személyemnek, hanem az egész felvidéki magyar színjátszásnak is szól (...) s elismerésként azért is fontos nekem és a színháznak is, mert erőt ad azokban a helyzetekben, amikor megzökken Déryné szekere" - mondta Mokos Attila a kitüntetés átvételét követően.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?