Újranyitott az élelmiszerbolt, ahol négyen haltak meg

Párizs |

<p>Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter jelenlétében újranyitott vasárnap az a kóser élelmiszerbolt Párizsban, ahol a januári terrortámadásokkor egy iszlamista zsidókat ejtett túszul, s közülük négy embert megölt.</p>

"Fontos, hogy azok emlékének tiszteletében tudjunk élni, akik a terroristák barbár tüzének estek áldozatul" - mondta a belügyminiszter, aki Anne Hidalgóval, Párizs főpolgármesterével és a zsidó közösség vezetőivel közösen látogatott el a január 9-i támadás helyszínére. 

"Szerettem volna itt lenni akkor, amikor ez az élelmiszerbolt bátran újranyit azzal az üzenettel, hogy az élet erősebb" - fogalmazott Cazeneuve. "Mindannyiunkat megrázott a tragédia, de ez soha nem tette kétségessé az újranyitást, amivel azt kívánjuk megerősíteni, hogy az élet mindig is erősebb marad a barbarizmusnál" - tette hozzá a belügyminiszter. Az újranyitás szerinte annak is a jele, hogy "a zsidó vallású franciáknak még soha nem volt ennyire helye hazánkban, mint most".  

Január 7-én két szélsőséges iszlamista megtámadta a Charlie Hebdo című szatirikus francia lap párizsi szerkesztőségét, és megölt tizenkét embert. Egy nappal később egy harmadik iszlamista a francia főváros egyik külvárosában megölt egy rendőrnőt, majd január 9-én túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdráma négy halálos áldozatot szedett, a 20 éves Yohan Cohen, a 21 éves Yoav Hattab, a 63 éves Francois-Michel Saada és a 45 éves Philippe Braham személyében. 

A francia rendőrség még aznap végzett mindhárom elkövetővel. A tűzharcban jelentősen megrongálódott üzletet az elmúlt két hónapban teljesen átalakították, a korábban sötét homlokzatot fehérre festették, a feliratokat lecserélték.

Laurent Mimoun üzletvezető elmondta, hogy az átalakítás célja az volt, hogy barátságosabbá tegyék a boltot annak érdekében, hogy "az ne a halált, hanem azt hirdesse, hogy újrakezdődött az élet".  A BFM hírtelevízióban az üzletvezető üdvözölte, hogy a nyitás alkalmából a belügyminiszter ismét ellátogatott a bolthoz.

"Fontos, hogy a zsidó közösség érezze, hogy vigyáznak rá, és hogy helye van Franciaországban" - hangsúlyozta a bolt vezetője. A korábbi személyzet közül egyelőre senki nem tért vissza az üzletbe dolgozni, valamennyien betegállományban vannak az átélt trauma miatt, beleértve azt a mali származású muzulmán alkalmazottat, aki francia állampolgárságot kapott, amiért a túszok egy részét egy hűtőkamrában elbújtatta.  Az üzlet ezért tíz, önkéntes alapon jelentkezett új alkalmazottal nyitott újra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?