Tovább tart az árak esése

Pozsony |

<p>A hónapok óta tartó mélyrepülést követően a benzinárak az elmúlt hetekben ugyan már lassú emelkedésbe kezdtek, az inflációra azonban ez még nem volt hatással.</p>

A statisztikai hivatal adatai alapján az átlagos árszint februárban pontosan fél százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, vagyis az árcsökkenés üteme a januári 0,4 százalékhoz képest még gyorsult is, újabb történelmi rekordot érve el. „Az alacsony árszint továbbra is az olcsó üzemanyagnak köszönhető, még ha a benzinárak az elmúlt hónap második felében már enyhén nőttek is” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Szerinte ennek köszönhető, hogy az elmúlt egy évben leginkább a közlekedési ágazatban csökkentek az árak, csaknem 8 százalékkal. Nagyjából 2 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá az élelmiszerekhez, és nagyjából fél százalékkal csökkentek a rezsiköltségek is. Enyhén drágult ugyanakkor az oktatás, és mélyebben kell belenyúlnunk a pénztárcánkba a szállodai és éttermi szolgáltatások igénybevételénél, valamint a cigaretta-, alkohol-, bútor- és cipővásárlásnál is. Koršňák szerint az elkövetkező hónapokban sem tapasztalhatunk számottevő nyomást az infláció látványosabb növekedésére.„Az üzemanyagárak ugyan várhatóan tovább nőnek, azonban még mindig nagyjából 16 százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a benzinhez, mint tavaly ilyenkor” – állítja az UniCredit Bank elemzője. Az infláció így várhatóan továbbra is 0 százalék körül mozog majd, vagyis az év nagy részében az átlagos árszint stagnálása várható. Az elemzők többsége szerint az áremelkedés felgyorsulására csak az idei év vége felé számíthatunk. (mi) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?