Megjött a svájci lista

Pozsony |

<p>Vállalkozók, orvosok, sportolók és manökenek találhatók a svájci listán, ám neveket egyelőre nem árulhatnak el. Ezt tegnap a parlamentben František Imrecze, az adóhatóság vezetője mondta.&nbsp;</p>

Kedd óta van a szlovák pénzügyőrség birtokában az a lista, amely a HSBC svájci bankjában nagy valószínűséggel pénzmosási vagy adóeltitkolási szándékkal számlát vezető szlovákiai személyek adatait tartalmazza. A listát a francia hatóságoktól kapták, a dokumentumot személyesen vették át Párizsban és hozták Pozsonyba. „A listán 25 személy neve szerepel – mondta Imrecze. – A jegyzéket az adókobra fogja ellenőrizni, hogy megtudjuk, valóban adóelkerülésről van-e szó.” Az adótitok miatt neveket nem árulhatott el, annyit viszont elmondott: ismert emberek találhatók az egyébként nem túl hosszú listán. Korábbi sajtóhírek alapján 147 szlovákiai kötődésű számlát vezettek a svájci bankban, ezeken összesen 48,7 millió dollár (47 millió euró) volt. Az elévülési idő miatt azonban lehet, hogy korai a hatóságok öröme. „A hazai adószubjektumoknál öt év az elévülési idő, tehát ezek a bűntények már elévültek” – ismerte el Imrecze. A svájci lista ugyanis a 2005-ös és 2006-os állapotokat rögzítette. A Szlovákiában élő külföldi állampolgároknál az elévülési idő tíz év – ebben az esetben, ha gyorsan nyomoznának a hatóságok, még valakit meg lehetne büntetni, ha van egyáltalán ilyen személy a listán. A HSBC-botrány február elején robbant ki: a brit bank svájci kirendeltsége éveken át aktívan részt vett és segédkezett ügyfelei pénzmosási és adóelkerülési ügyeiben. (MSz, TASR) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?