Párkány csatlakozna az országos LEADER-hálózathoz

Párkány |

<p>A párkányi képviselők az önkormányzat legutóbbi ülésén egyhangúlag támogatták a város csatlakozását az Alsó-Garam menti Fejlesztési Partnerség nevű LEADER-csoporthoz.</p>

„Ahhoz, hogy a város tagja legyen a társulásnak, a csoport közgyűlésének beleegyezésére és a minisztérium jóváhagyására is szükség van” – tájékoztatta lapunkat Szabó Margaréta, az Alsó-Garam menti Fejlesztési Partnerség menedzsere. Nyitra megye területén 21 LEADER-csoport működik. Nagy részük a megyei hálózathoz tartozik, és nem tagja az országos hálózatnak, amelyhez a Szlovákiában működő LEADER-csoportokból mindössze 26 helyi akciócsoport csatlakozott. „Párkány fehér folt, mert nem tagja egyetlen LEADER-csoportnak sem. A regionális fejlődés és együttműködés szempontjából viszont a tagság meghatározó tényező. Több LEADER-csoporttal tárgyaltunk, több lehetőség is felmerült. A zselízi székhelyű Alsó-Garam Menti Fejlesztési Partnerség hajlott leginkább az együttműködésre. A tárgyalások során kiderült, a lehetséges partnerek közül ez a csoport tagja az országos hálózatnak, ami nagyon meggyőző érv volt számunkra” – magyarázta a város döntését Eugen Szabó polgármester. A LEADER-program a kilencvenes évek elején az Európai Unió tagállamaiban azzal a céllal indult, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa. A kifejezés a Liaison Entre Actions pour le Development de’Economie Rurale francia meghatározás rövidítése, jelentése: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztéséért. Napjainkban Európa-szerte mintegy 1200 kistérségben működnek helyi LEADER-közösségek. Az egyes akciócsoportok az adott kistérségeket képviselik, amelyek az adottságaikat tekintve homogén egységet alkotnak, és területi stratégiai tervük összhangban van az országos dokumentumokkal. A LEADER révén hozzáférhető támogatásból nem az adott ország egész területe részesül, hanem a helyi akciócsoportok kapják meg. A LEADER keretében mindazon tevékenységek támogathatók, amelyek összhangban vannak a helyi vidékfejlesztési tervvel és pályázati kiírásokkal. Támogathatók egyesületek, kulturális, társadalmi vagy egyházi szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások, szolgáltatók és gazdasági szövetségek, önkormányzatok, intézmények és hivatalok is. A program legfőbb erénye, hogy a nyertes helyi közösségek az EU-tól lehívható pénzek felhasználásáról akcióterveik sikeres elbírálása után helyben, saját maguk döntenek. A Nyitra megye területén működő LEADER-csoportok harmada magyarlakta területen működik. Egy közelmúltban elfogadott, a LEADER-csoportok támogatásáról szóló általános érvényű megyei rendelet pontosan meghatározza, hogy a csoportok – amelyek az országos gyakorlattól eltérően idáig is folyamodhattak támogatásért Nyitra megyéhez – milyen témakörökben, milyen típusú tevékenységekre, milyen alprogramokra és mekkora összegekre pályázhatnak.   
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?