Emelkedhet a szemétdíj

Pozsony |

<p>A parlament a napokban minden bizonnyal jóváhagyja az új hulladéktörvényt. Míg a környezetvédelmi minisztérium hatékonyabb szelektálásról és megtakarításról beszél, addig a törvénytervezet ellenzői szerint emelkedni fog a szemétdíj.</p>

Tizenhárom év után módosítaná a Smer a hulladéktörvényt, mely bevezetné a gyártók felelősségét, új rendszert hozna létre a fémhulladék felvásárlására és nagyobb bírságot szabna ki azokra, akik illegális szemétlerakatokra hordják a szemetet. A környezetvédelmi minisztérium álláspontja szerint a tervezetet úgy állították össze, hogy a hulladék szelektálására és újrahasznosítására ösztönözze a lakosságot. A törvénytervezet bevezetné a gyártók, illetve a termékek importálóinak felelősségét az általuk előállított, behozott termékek gyártása és a hulladékként történő feldolgozásával kapcsolatban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártóknak kell gondoskodniuk termékeik feldolgozásáról és újrahasznosításáról. Ez vonatkozik majd az elektronikai eszközök importálóira, a gépjárművek, az autóabroncsok, az akkumulátorok, de a papír és az üveg gyártóira egyaránt. A hulladék szelektálásáért a gyártók felelősségvállalással felruházott szervezetei felelnek majd. Megszűnik az újrahasznosítási alap, feladatait az új szervezetek és az állam veszi át. A törvénytervezet bírálói úgy látják, az egyes gyártói szervezetek monopolhelyzetbe kerülhetnek a szelektív hulladékgyűjtés területén, ez pedig a szemétdíj emelését vonhatja maga után. A környezetvédelmi minisztérium szerint az önkormányzatok csak a háztartási hulladékért fizetnének, így jelentős megtakarítást várnak a tervezettől. Azt remélik, az önkormányzatok és a lakosság nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a hulladék szelektálására. A fémhulladékot a jövőben hét napig kell tárolnia a hulladékgyűjtő üzemeltetőjének, csak speciális mérleget használhatnak, a fémhulladékért nem készpénzzel, hanem csekkel vagy banki átutalással fizetnének. A minisztérium a módosítástól a bűncselekmények csökkenését várja. A tervezet növeli a rendőrség jogkörét az illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban. Az eddigi 160 euróról 1500 euróra nő az illegális szemétlerakatokat létesítőkre kiszabható büntetés összege. Bár a parlament a napokban kezdi meg a jogszabály részletes vitáját, egyelőre a Smer sem egységes a hulladéktörvénnyel kapcsolatban. Csak a kormánypárt képviselői mintegy kétszáz módosító javaslatot terjesztettek be a törvénytervezethez. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?