Már kérhetik az agrártámogatást

Pozsony |

<p>Március 9-étől, vagyis mától nyújthatják be támogatási kérelmeiket azok a gazdák, akik juh-, kecske- vagy fejőstehén-tenyésztéssel foglalkoznak &ndash; tájékoztatta lapunkat Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője.</p>

Az érintettek március 31-éig juttathatják el kérvényeiket az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) helyileg illetékes regionális hivatalába. A támogatással kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy változott a szakmai megnevezés az állategységekkel kapcsolatban. Eddig ugyanis nagy állategységekről (közismert rövidítése a VDJ) volt szó, míg az új terminológia az állategységet, azaz a DJ-t (dobytčia jednotka) tartalmazza. „Az állattenyésztők a 152/2013 Tt. Sz. kormányrendelet alapján juthatnak átmeneti belföldi támogatáshoz. A gazdákat ezúton is figyelmeztetni szeretnénk a kérvények benyújtási határidejének betartására, vagyis arra, hogy legkésőbb március utolsó napjáig adják be kérvényeiket, mert a PPA regionális kirendeltségei ezeket az említett határidő lejárta után már nem fogadják” – részletezte Holéciová. A kérvényhez csatolni kell a fejőstehenekről vagy a kérvényező farmján tenyésztett juhokról, kecskékről szóló kimutatást. „Azok az állattenyésztők, akik a nagy állategységekre 2014-ben benyújtották a támogatási kérvényüket, a PPA regionális irodáiban megkapják a bejegyzésekhez szükséges nyomtatványokat” – erősítette meg lapunknak az SPPK szóvivője, aki szerint említést érdemel az is, hogy a VDJ-együtthatók azonosak a DJ-együtthatókkal. A hatályos rendelet értelmében március első napjától kérelmezhetik a gazdák a támogatásokat az úgynevezett érzékeny mezőgazdasági ágazatokra is. „Újdonságról van szó. Ha például cukorrépa, komló, bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék (pl. málna, barack, cseresznye) termesztését vezeti be a gazda, vagy ha bizonyos állatfajtákat tenyészt, akkor közvetett kifizetések formájában juthat támogatáshoz” – erősítette meg az SPPK szóvivője. Azok az állattenyésztők, akik teljesítik a támogatás elnyeréséhez szükséges feltételeket, május 15-ig nyújthatják be kérvényeiket. (susla)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?