Cseh-szlovák együttműködés az oktatásügyben is

Pozsony |

<p>Jó hír a Csehországban tanuló diákoknak &ndash; március végétől automatikusan elismerik a Csehországban szerzett diplomákat.</p>

Március 28-án lép életbe az az intézkedés, amely eltörli az eddigi gyakorlatot a Csehországban szerzett oklevelek elismertetésében. A jelenlegi jogszabályok szerint, amennyiben valaki egy cseh felsőoktatási intézményben szerzett diplomát, akkor 100 eurós illeték és hivatali utánajárás után érheti csak el, hogy neve elé Szlovákiában is bejegyezzék a külhonban elért titulust. Nem lesz szükség arra sem, hogy a tanulmányait itthon folytatni kívánó diák igazolással rendelkezzen az eddigi képzésről. A változásról az Oktatásügyi Minisztérium adott tájékoztatást.

Az intézkedés 20 ezer Csehországban tanuló diákot érint majd, s ugyanúgy érvényes az alap- és középiskolák tanulóira is. Juraj Draxler, a tárca feje szerint ezután nem kell majd két hónapot várni a képzés elismertetésére – azaz ezzel eddig hátráltatták a friss diplomásokat, s többen emiatt nem tudtak munkába állni rögtön az oklevél megszerzése után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?