Eggyel kevesebb magyar első osztály nyílik Gútán

Gúta |

<p>A 132 tanköteles gyerek közül 98-at írattak szüleik magyar, 34-et pedig szlovák tanítási nyelvű alapiskolába; tavaly 95 volt a magyar és 32 a szlovák iskolába íratottak száma.</p>

Ez azt jelenti, hogy a városban, ahol a legutóbbi népszámlálás alapján a lakosság 19,5 százaléka vallotta magát szlovák nemzetiségűnek, közel 6 százalékkal felülreprezentált a szlovák iskolát választók aránya. A városban három magyar – két városi és egy egyházi – alapiskola működik, a Corvin Mátyás Alapiskolába 59, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába 27, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba 12 gyereket írtattak. Csütörtöki Erzsébettől, a Corvin AI igazgatónőjétől megtudtuk, a két első osztály mellett negyedik alkalommal indítanak nulladik, felzárkóztató osztályt. Ebbe a nulladik osztályba általában a másik alapiskolába jelentkezők közül is átirányítanak egy-két gyerekeket az ottani pedagógusok. A Corvin alapiskolát jelenleg 34 elsős látogatja, szeptemberben szintén két elsőt nyitnak, ám ezek az osztályok – a várható halasztásokat és a nulladikosokat is leszámítva – minden bizonnyal nagyobb létszámúak lesznek a mostaniaknál. „A idei tanévben két első osztályunk van, szeptemberben viszont csak egyet tudunk nyitni, a 27 beíratott közül ugyanis biztosan lesz halasztást kérő – mondta Bagita Judit, a II. Rákóczi Ferenc AI igazgatója. – Volt már, hogy 26 gyerekkel indítottunk két első osztályt, másodikban azonban, ahol magasabb az előirányzott osztálylétszám, össze kellene vonni a kettőt, ami nem szerencsés megoldás sem a gyerekek, sem a pedagógusok szempontjából.” A beiratkozási eredményeket látva nem titkolta csalódottságát Decsi Katalin, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatója. „Az elmúlt néhány évben szépen emelkedett az elsőseink száma, megközelítette, majd meg is haladta a húszat, ezzel szemben most 12 gyereket írattak be a hozzánk – mondta. – Elemezzük, mi lehet ennek az oka, bizonyára közrejátszik az is, hogy óvodánkban jelenleg nincs iskolaköteles gyerek. Az alacsony osztálylétszám kedvező viszont abból a szempontból, hogy felvállaltuk egy autista gyerek oktatását is, aki lényegesen több odafigyelést igényel, mint a társai.” A szlovák alapiskolában ebben a tanévben 31 elsős van, idén 34 gyereket írattak ide, ennek köszönhetően ismét két osztályt tudnak indítani.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?