Az új törvény se tenné lehetővé az építkezést, a vízügyi szakemberek is aggódna

Albár |

<p>Január 15-én lépett életbe az új vízügyi törvény, amely megtiltja a védett vízgazdálkodási területeken új üzemek létesítését, valamint a meglevők bővítését. A dunaszerdahelyi járásbeli Albáron épp egy ilyen területen szeretné megvalósítani a Detech vállalat a műanyag-feldolgozó üzemet.</p>

Ľuboš Krno, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője közölte, bár a projekt vízgazdálkodási területet érint, nem juttatták el nekik véleményezésre, de ők megvizsgálták, és több dologra rámutattak. Az állami vállalat felhívja a figyelmet arra, hogy az üzem közelében folyik a Bős–Nyárasd-csatorna, amely árvízvédelmi szempontból a vízgazdálkodás kiemelten fontos része. Figyelmeztetnek arra is, hogy a vízszint emelkedése közvetlen hatással van a tervezett feldolgozó területének talajvízszintjére, a belvíz emelkedése károkat okozhat a beruházónak. A véleményezésben a vízgazdálkodási vállalat kitér az esetleges vízszennyezésre is: a vállalat szerint nem lehetséges, hogy a megtisztított szennyvizet a talajvízbe engedjék ezen a területen, mivel főként árvíz és belvíz idején veszélyesen emelkedne a vízszint. A benyújtott tervezet szerint az üzemből a felgyülemlett esővizet a kanálisba vezetnék, ezzel a vízgazdálkodási szakemberek nem értenek egyet. „A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat nem állami szerv, amely engedélyezhetné az üzem megépítését, mi csak véleményt mondhatunk azokról a területekről és vizekről, amelyek a hatáskörünkbe tartoznak. Január 15-ével megváltozott a törvény, ajánljuk, hogy a tervezetet vizsgálják meg újra, valóban megfelel-e a jelenleg hatályos törvényeknek” – közölte Ľuboš Krno. Az Albárra tervezett, környezetkímélő technikával működő műanyag-feldolgozót a vágújhelyi székhelyű Detech vállalat szeretné felépíteni. Az üzemben különféle polietilén és polipropilén anyagokat dolgoznának fel, az eljárás végén fűtőolajat nyernének ki a műanyag hulladékból. A falu lakosai petícióval tiltakoznak a projekt ellen. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?