A Tejútrendszer belsejében is sok a sötét anyag?

London |

<p>A Tejútrendszer belseje is jelentős mennyiségű úgynevezett sötét anyaggal rendelkezik egy, a Nature Physics című brit szaklapban megjelent új kutatás szerint.</p>

Fabio Iocco, a Madridi Egyetem kutatója és munkatársai az elemzés során a galaxis 2780 égitestének forgási sebességét vizsgálták meg.     A csillagászok már régóta tudják, hogy az általános értelemben vett anyag, amelyből a csillagok, bolygók és az élőlények is állnak, csak kis részben képezi a világegyetemet. Több mint ötször gyakoribb a láthatatlan sötét anyag, amelynek természete teljesen ismeretlen, semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtetnek a szakértők.     Jelenléte többek között a távoli galaxisok rotációs sebességén mutatkozik meg. Ezek olyan gyorsan forognak, hogy csillagaik és a hozzájuk tartozó gáz- és porfelhők szétrepülnének, a sötét anyag viszont a hozzá tartozó nehézségi erőnek köszönhetően egyben tartja ezeket a galaxisokat.      Ennek elméletben a Földnek otthont adó galaxisra, a Tejútrendszerre is érvényesnek kell lennie, az arányok és viszonyok azonban nehezen mérhetők, mert a kutatók nem tudják "kívülről" szemlélni a galaxist. Különböző módszereken alapuló korábbi elemzések pedig ellentmondásos eredményekre jutottak.     Fabio Iocco és munkatársai munkájuk során 2780 csillag, gázfelhő és egyéb égitest sebességének legújabb és legjobb méréseit vetették össze a Tejútrendszerben lévő anyag megoszlásával.     Az elemzés kimutatta, hogy a Nap pályáján belül is már jelentős mennyiségű sötét anyagnak kell lennie. A pontos mennyiség a kutatók számára egyelőre ismeretlen, de remélik, hogy elemzésük révén jobban megismerhetik a Tejútrendszer belső részének szerkezetét. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?