Fico: Nem adunk fegyvereket Ukrajnának

Pozsony |

<p>Robert Fico pénteki nyilatkozata szerint Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, mert az csak jobban elmérgesítené a helyzetet.</p>

A kormányfő és két minisztere pénteken Kijevbe repült, hogy ott ukrán kollégáikkal és Petro Porosenko államfővel találkozzon. A SITA hírügynökségnek Robert Fico telefonon beszámolt arról, hogy az ukrán válság kapcsán a szlovák kormány álláspontja változatlan, azaz elutasítják a fegyveres megoldás lehetőségét. „Egyedüli dolgot tudunk felajánlani, s az a humanitárius segítségnyújtás, ösztöndíjas képzés lehetősége a diákoknak, és a társadalom átalakulásáról szóló tapasztalatinkat. A jelenlegi fegyveres konfliktust nem lehet fegyverrel megoldani.” – nyilatkozta a miniszterelnök. Fico úgy véli, hogy amennyiben egy országban háború van, az nem tud fejlődni.

Petro Porosenko, az ukrán elnök ezen a héten fegyverszállítmányokat kért a NATO tagállamaitól, aki úgy véli, hogy az egyre növekvő civil áldozatok száma elégséges ok arra, hogy kérése meghallgatásra találjon.

Fico üdvözölte Angela Merkel és Francois Hollande moszkvai útját, amelytől az erőszak végét reméli. „Csak két változata lehet a helyzetnek: egyre mélyülni fog a konfliktus, amely gazdasági szankciókkal és még súlyosabb fegyveres összecsapásokkal lesz tarkítva, vagy a másik lehetőség – a kiegyezés. Úgy néz ki, e kettő közt nincs más alternatíva.” – mondta Fico.

Szlovákia ezidáig 700 ezer eurót fordított Ukrajna megsegítésére – ez főleg ruházatból, gyógyszerekből és egyéb egészségügyi eszközökből állt. Ennek az összegnek az egyik felét a védelmi tárca fedezte, míg a másikat, amely az ukrán vöröskeresztnek ment, több magánvállalat adományozta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?